Rebelie v ODS: Tlustý má frakci s 28 114 členy

Jakub Antoš
20. 6. 2007 15:37
Exministr financí žádá návrat k slibům ODS
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vraťme se ke kořenům, vyzývá rebel v ODS Vlastimil Tlustý. Politik, který zasedal v jednobarevné vládě ODS, ale do trojkoaliční už se Mirkovi Topolánkovi nevešel, oznámil dnes oficiálně, že založil názorovou frakci v ODS. Cíle? Prosazovat více to, co slíbilo ODS voličům v Modré šanci a návrat k principiální ekonomické politice.

Příklady? ODS slibovala, že se daně sníží pro všechny, podle Tlustého je proto nepřípustné, aby prodělal daňový poplatník s příjmem 17 až 30 tisíc měsíčně. Navíc je nutné snížit daně tak, aby se tím zrychlil hospodářský růst. Na to vládní reforma údajně rezignovala.

K Tlustému, který vládu hlasitě kritizuje za nachystanou reformu veřejných financí, se přidalo dalších osm poslanců a poslankyň nejsilnější vládní strany. Mezi nimi například místopředseda výboru pro bezpečnost Jan Klas, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Alena Páralová, místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Eva Dundáčková či poslanci Jan Schwippel, Aleš Rádl a Juraj Raninec.

Topolánek: Respektuji to

Prohlášení parlamentní platformy Vlastimila Tlustého.
Prohlášení parlamentní platformy Vlastimila Tlustého. | Foto: Aktuálně.cz
 

"Je to forma pozitivního nátlaku, ale respektuji to," reagoval šéf ODS Mirek Topolánek. "Členy této frakce je 28 114 členů ODS, protože neznám žádného člena ODS, který by nechtěl hájit program vlastní strany," řekl podle ČTK Topolánek.

Lídr opoziční ČSSD Jiří Paroubek naopak doufá, že je to první příznak drolení ODS. "Může to znamenat poločas rozpadu ODS - těžko budou vedle sebe existovat různé názorové proudy. Ta monolitní strana, kterou ODS dodnes byla, se těžko bude měnit v pluralitní společnost," soudí Paroubek.

Mezi fundamentalisty je i velvyslanec

Platforma je otevřená všem poslancům, kteří se nechtějí smířit s opuštěním ekonomického programu ODS, ujišťoval Tlustý.Občanskodemokratičtí fundamentalisté chtějí pro své vize získat některé senátory, hejtmany, starosty a jiné, kteří si, jak stojí ve vůbec prvním tiskovém prohlášení platformy, myslí, že "politika je o hodnotách a ideálech".

Jediným, koho do svého názorového proudu zatím získali je jeden z českých velvyslanců. Jeho jméno Tlustý prozradit nechtěl.

Spanilá jízda po krajích 

Tlustý se během představování platformy zaštiťoval také podporou regionů. Říkal, že jako lídr Středočeského kraje objel všechny regionální sněmy a cítil většinovou porporu. "Pokud tady vzniká dojem, že máme (nově ustavená frakce pozn. red.) nějaký extrémní názor, tak vás ujišťuji, že členská základna chce víc," říkal Tlustý.

Vznik frakce je prvním výsledkem Tlustého několikaměsíčního úsilí, kterým chce přesvědčit spolustraníky o své pravdě. Navštívil místní sdružení ve všech krajích, například v jižních Čechách se nespokojil jen s velkými městy, jako jsou České Budějovice a Tábor, ale stihl zajet i do Milevska.

Všude přesvědčoval, že se ODS nemá vzdávat základních principů svého ekonomického programu. Především jde o jednoduchost, a proto by se mělo trvat na jednotné sazbě DPH i zrušení co největšího počtu výjimek u daně z příjmu.

Nechceme ODS štěpit

Přiznal ale také, že byla mezi straníky cítit obava z toho, že ustavení platformy může přinést rozštěpení strany nebo, aby snahy o návrat ke kořenům nedestabilizovaly vládu.

Takové obavy jsou ovšem podle členů frakce po dnešním hlasování o nedůvěře vládě neopodstatněné. "My v žádném případě nechceme štěpit ODS, byť nám to možná bude podsouváno," říká Jan Klas.

Tlustému se podařilo udržet silnou pozici v domovském Středočeském kraji. Během jara zde proběhlo 10 oblastních sněmů. Z toho v šesti okresech (Příbram, Mladá Boleslav, Kolín, Benešov, Praha-západ, Nymburk) vyzvali delegáti vedení ODS, aby více dbalo na Tlustého námitky k reformnímu balíku. Ve dvou (Mělník, Praha-východ) naopak Tlustého vyzvali, ať Topolánkovu reformu nekritizuje. 

 

Právě se děje

Další zprávy