Liberec nepřímo podpořil Topolánka. Bémovci vyhořeli

Martina Machová Martina Machová
8. 11. 2008 0:15
Odstupující hejtman Skokan propadl
Mirek Topolánek během jednání v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.
Mirek Topolánek během jednání v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Liberec - První regionální směn naznačil sympatie libereckých občanských demokratů v boji o křeslo předsedy ODS, který vyvolala prohra strany v krajských volbách. Z dvojice Bém - Topolánek se místní ODS přiklonila spíše k současnému předsedovi.

Oficiálně sice žádné jméno nepadlo a sněm nebyl volební. Příznivec pražského primátora, odstupující hejtman Petr Skokan, u svých spolustraníků ale zcela propadl. Liberecký sněm ho nezvolil do výkonné rady, z 60 hlasů získal pouhých patnáct.

Vadili prý komunisté a radar

"Delegáti regionálního sněmu jednoduše nesdílejí mé názory na dění uvnitř ODS a dali to svým hlasováním najevo," reagoval na výsledky hlasování Skokan. Připustil, že v propadu vidí souvislost s veřejnými výstupy na podporu Pavla Béma v čele strany.

Foto: www.petrskokan.cz

"Já bych to ale nevyhraňoval na Bémovce nebo Bendlovce a tak podobně," dodal Skokan.

Že by odstavení dosluhujícího hejtmana souviselo s jeho sympatiemi k Pavlu Bémovi, však zcela odmítá předseda regionálního sdružení a předseda Senátu Přemysl Sobotka.

"To, co tu zaznělo před volbou do výkonné rady, bylo, že je potřeba dodržovat určité ideje a zásady ODS. Jednou z priorit je nespolupráce s komunisty - a on jako oblastní předseda na Českolipsku dopustil, aby ODS s nimi seděla na jedné radnici a spolupracovala," vysvětloval pohnutky volitelů Sobotka.

Regionálnímu sněmu se údajně nelíbilo ani vymezení Skokana vůči radaru, kdy před volbami připustil možnost referenda.

Zatím to byla jen disksue

Konečnou nominaci libereckého regionu na post předsedy strany má nyní v rukou dvaadvacet delegátů a dvacet osm členů regionální rady.

"Je možné, že se region přihlásí s podporou až noc před kongresem," připustil místopředseda regionální rady a lídr letošní krajské kandidátky Radim Zika.

Foto: Martina Machová

Vyhýbavě na dotazy, zda cítí v Liberci podporu, reagovali oba hlavní soupeři o post stranického předsedy. 

"V této chvíli máme za sebou pouze diskuzi. Určitě to v této chvíli není o podpoře nebo o nepodpoře, ale spíše o základních otázkách, tady a co jsme udělali špatně, co je potřeba změnit, kam máme jít, jaký kurz máme změnit, abychom získali ztracenou důvěru," hodnotil svou návštěvu v Liberci Pavel Bém.

Podle komentářů některých delegátů v kuloárech však bylo znát, že zatím s větší podporou nemůže počítat.

Ve stejném duchu reagoval na dotazy i Mirek Topolánek. "Tento sněm nebyl nominační, takže jsem těžko mohl zjistit, jestli zde mám podporu. Nicméně v tomto sále nejsem zdaleka poprvé. ODS libereckého regionu za mnou vždycky stála, nejsem však schopen předvídat, jak se zachovají na kongresu. Z diskuse jsem ale měl dobrý pocit," komentoval dění na sněmu.

Že však pro něj bylo jednání na severu Čech důležité, dokládá jeho spěch - přiletěl sem přímo z Bruselu. Byla to totiž právě liberecká ODS, která tehdy nepříliš známého senátora Topolánka a šéfa volební kampaně ODS před šesti lety jako jediná v zemi nominovala na předsedu. Favority přitom byli Jan Zahradil a Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy