Bém: Ať Topolánek zůstane premiérem, Langer má odejít

Domácí Domácí
31. 10. 2008 22:55
Kandidát na předsedu ODS to řekl po schůzce hejtmanů
Velkorysý Bém? Mirku Topolánkovi vzkázal, že mu nevadí, když zůstane ministerským předsedou
Velkorysý Bém? Mirku Topolánkovi vzkázal, že mu nevadí, když zůstane ministerským předsedou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský primátor Pavel Bém, který chce být novým předsedou ODS, začíná čím dál otevřeněji kritizovat současného šéfa strany a jeho kroky. Z pozice šéfa ODS chce Bém Mirka Topánka sesadit, ale jeho setrvání ve funkci premiéra mu nevadí.

Současný první místopředseda strany Bém to prohlásil po páteční schůzce dosluhujících hejtmanů. Právě ti jsou považováni za jeho spojence v souboji s Topolánkem, kterého viní z prohraných voleb.

A právě oni už dříve řekli, že si takové dvojvládí - Bém šéfem strany, Topolánek premiérem - dovedou představit.

Sám Topolánek si ale toto rozdělení mocenských postů v současné době nedokáže představit a proti Bémovi se na prosincovém sjezdu občanských demokratů zřejmě postaví.

"Zatím mě Pavel Bém nepřesvědčil, že bude pokračovatelem toho, co je podle mě správné," prohlásil Topolánek před několika dny v České televizi.

Pak ale připustil, že definitivně se ještě rozhodne v následujících dnech. Variantou je prý i podpora kandidáta, jenž bude v jeho politice pokračovat.

Bém může při prosincové volbě spoléhat na podporu dosavadního středočeského hejtmana Petra Bendla, který se bude pravděpodobně ucházet o post prvního místopředsedy ODS.

Ať Langer odejde

V rozhovoru, který otiskl server lidovky.cz, se pak Bém pustil do ministra vnitra a stranického kolegy Ivana Langera, který nepatří mezi jeho sympatizanty. Řekl, že by měl odejít z vlády.

Při hodnocení práce kabinetu a ministrů uvedl, že Langrův resort neobstál při objasňování vládních reformních kroků.

Bém a Langer se dostali do ostrého sporu kvůli jmenování Martina Červíčka ředitelem pražské policie. Bém to ve čtvrtek označil za "zločin a diverzní akci ministerstva vnitra" a uvedl, že Červíček nemá předpoklady pro řízení pražské policie.

Langer podobné výroky přirovnal k vyjádřením předlistopadového šéfa pražských komunistů Miroslava Štěpána.

Ke svým dosavadním vztahům s Topolánkem Bém podle serveru české noviny.cz řekl, že měli gentlemanskou dohodu, "která byla politickou dohodou o vzájemné podpoře, nikoli klientelistickou dohodou o tom, jak a komu se má v privatizaci prodat pražské letiště".

Pražský primátor také řekl, že v minulosti nesouhlasil s řadou kroků Topolánka coby premiéra - třeba s návrhy přenechat ve vládě křesla ministrů financí a životního prostředí zástupcům KDU-ČSL a Strany zelených Miroslavu Kalouskovi a Martinu Bursíkovi.

"Ale jakmile se výkonná rada rozhodla, že to tak bude, já držím basu a mlčím! Při diskusích o vládě jsem remcal a byl nespokojený, ale dnes musím říct, že Kalousek je výborný ministr. Mlčím, respektive mlčel jsem do okamžiku, kdy pro mne tím katastrofálním debaklem spadla klec. Pokud ODS neprojde hlubokou změnou, nemá nárok na politické přežití," citoval z rozhovoru server.

 

 

Právě se děje

Další zprávy