Boj o předsedu ODS. Liberečtí budou spíš pro Topolánka

Kateřina Eliášová
7. 11. 2008 15:30
Liberecký kraj je prvním, kde se regionální sněm koná
Špičky ODS jednaly v Kramářově vile déle než tři hodiny. Výsledkem bylo krátké prohlášení, které Mirek Topolánek přečetl novinářům.
Špičky ODS jednaly v Kramářově vile déle než tři hodiny. Výsledkem bylo krátké prohlášení, které Mirek Topolánek přečetl novinářům. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Do Liberce dnes míří špičky ODS. Tamní regionální sněm bude jako první rozhodovat, koho bude 22 delegátů z kraje na prosincovém kongresu volit za budoucího předsedu ODS.

Jednání sněmu se účastní jak Mirek Topolánek, tak i Pavel Bém.

Hosty mají být ale i další lidi z vedení strany, Petr Bendl, Petr Nečas nebo Jan Zahradil.

Debata bude podle politiků, které Aktuálně.cz oslovilo, bouřlivá a názorově pestrá. Za koho se nakonec kraj postaví, není jasné.

Například odstupující hejtman kraje a neúspěšný kandidát na senátora Petr Skokan se veřejně postavil za Béma, část libereckých je naopak pro to, aby zůstal Topolánek.

Byla to právě liberecká ODS, která Topolánka - tehdy ne příliš známého senátora a šéfa volební kampaně ODS - před šesti lety jako jediná v zemi nominovala na předsedu. Favority byli přitom Jan Zahradil a Petr Nečas.

22 libereckých

Liberecký kraj vyšle na mikulášský kongres ODS celkem 22 svých lidí, kteří budou o budoucím předsedovi rozhodovat.

"Rozhodně jsem proti tomu, abychom dnes večer přijali nějaké usnesení, které by je přímo zavazovalo hlasovat pro nějakého z kandidátů," myslí si člen regionální rady Zdeněk Kubr. "Měli by se ale dle mě řídit většinovým názorem a na kongresu vystupovat jednotně," dodává.

Kubr patří do skupiny těch, které sice Topolánkova politika štve, rozhodně by ale teď předsedu neměnil. "Měl by dostat šanci napravit své chyby, tu červenou kartu mu můžeme vystavit případně až příští rok," soudí Kubr.

Ředitel liberecké záchranky je taky proti tomu, aby se rozdělovala funkce předsedy strany a premiéra. Obě by měl podle něj zastávat jeden člověk. "Mohlo by to vést až k destabilizaci vlády," myslí si.

 

Opačný názor má už zmíněný Skokan, který se po volbách přihlásil k Bémovi.

"Pavel Bém má velkou šanci, jsem schopen ho podpořit, stejně jako Petra Bendla i Evžena Tošenovského. Topolánek by neměl znovu kandidovat, vyvolá to zbytečnou válku," řekl po volebním debaklu Skokan.

Sobotka mlčí

Šéfem liberecké ODS je současný předseda senátu Přemysl Sobotka. Byl to on, kdo před šesti lety pro ODS našel nového předsedu Mirka Topolánka.

Pro koho se liberečtí rozhodnou, ale nechce Sobotka odhadovat. "Nechci se vůbec pouštět do nějakých spekulací," řekl Aktuálně.cz Sobotka.

Libereckou ODS vede Sobotka. Podrží premiéra?
Libereckou ODS vede Sobotka. Podrží premiéra? | Foto: Ondřej Besperát

Členem regionální rady je i odpadlík z poslaneckého klubu ODS Juraj Raninec. Když se nedávno hlasovalo o nedůvěře Topolánkovu kabinetu, poslanec se zdržel. Netajil se ale tím, že se mu současný stav nelíbí a hlasoval by hned pro předčasné volby.

Na sněmu ale bude chybět, má jiný program.

"Nelíbí se mi, jak se narychlo svolal regionální sněm. Předtím se nestačily sejít všechny místní a oblastní sněmy, aby navolili nové delegáty na kongres a také hlasovali o případných kandidátech na předsedu. Za Českou Lípu tak na kongres pojedou delegáti, kteří hlasovali na minulém kongresu," řekl Aktuálně.cz Raninec.

Sám odhaduje, že liberecká ODS se drtivou většinou postaví za Topolánka. "Lidé jako Petr Skokan tam budou dle mě v menšině," dodal.

Jeho stranický kolega ve sněmovně Libor Ježek, který je také členem regionální rady, nechce odhadovat, za koho se nakonec Liberec postaví. "Není to podle mě o jménech, ale o tom, kdo a hlavně s jakým programem zajistí ODS úspěch v parlamentních volbách v roce 2010," řekl.

"Každopádně ODS potřebuje zásadní změnu chování," dodal Ježek.

 

Právě se děje

Další zprávy