Levice uspěla. Referendum k radaru jde dál

Martina Macková
4. 5. 2007 12:40
Vládním poslancům se návrh nepodařilo odmítnout
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Budou všichni Češi rozhodovat o americké základně? Sněmovna tomuto návrhu dala nečekaně šanci.

Poslanecká sněmovna se bude dále zabývat návrhem zákona o speciálním referendu, v němž by lidé rozhodli o umístění americké radarové základny v ČR. Návrh poslanců KSČM a ČSSD dnes v prvním kole projednávání odolal návrhu na zamítnutí. Šance na schválení má ale zřejmě malé.

Koalice podle očekávání předložila návrh na zamítnutí zákona. Uvedl to již v úvodním slově zpravodaj zákona poslanec ODS Jiří Polanský. Ten ale překvapivě neuspěl. Ze 164 poslanců hlasovalo pro zamítnutí jen 81, proti bylo 83 politiků.

K zamítnutí chyběly dva hlasy.

Pro další projednávání zákona byli všichni poslanci KSČM, ČSSD, ale přidali se k nim také nezařazení Michal Pohanka a Miloše Melčák. S opozicí překvapivě hlasoval také vládní poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL).

Opozice měla velký problém vůbec zákon dostat do programu sněmovní schůze. Stejně jako projednání informací kolem Kubiceho zprávy se o to pokoušela několikrát.

Zákon o referendu k základně nemá šanci získat hlasy koaliční stovky i proto, že její poslanci už odmítli zákon o obecném referendu, který by měl být přijat právě před tím, než se začnou referenda uplatňovat na konkrétní problémy.

Vlastní návrh zákona o obecném referendu napsali nyní koaliční zelení, kteří zavedení prvků přímé demokracie slíbili svým voličům. Zatím není jasné, jak se k němu postaví vláda, zvlášť ODS není zastáncem referend.

Nad opozičním zákonem se očekává ale dlouhá a bouřlivá debata plná napadání obou stran ve sněmovně, stejně jako například k zákonu, který zakládá Ústav paměti národa. Ten ale tento týden po mnoha hodinách debat koalice prosadila.

SPECIÁL
Autor fotografie: Aktuálně.cz

SPECIÁL

"Chceme dát lidem možnost rozhodnout. Podle průzkumů veřejného mínění s umístěním radaru nesouhlasí 68 procent lidí a 77 procent chce o něm rozhodnout v referendu," řekl poslanec Václav Votava (ČSSD). "Nepovažujeme občany za snad hloupější než jsme my, za menší odborníky na radar a základny, nepodceňujeme je," dodal Vojtěch Filip (KSČM).

"Jedná se o velmi odbornou otázku, která se dá veřejností jen problematicky posoudit. Návrh je v rozporu s Ústavou, protože otázka bezpečnosti je v kompetenci vlády a parlamentu. I pro vstup do NATO se nerozhodovalo v referendu," řekl Polanský (ODS) a vyjmenoval proč.

Návrh nestanovuje kvórům pro účast, nebyl přijat zákon o obecném referendu, jeví se mimořádně předčasné, aby se proto nyní rozhodovalo o tomto dílčím referendu. V právní řádu není obecná úprava, přijetí by bylo nesystémové. Není odhad nákladů, které by provázely referendum.

"Říkám tomu cynismus. Tvrdit, že referendum o základně nemůže být, protože nemáme zákon o obecném referendu," rozhořčil se poslanec Lubomír Zaorálek (ČSSD).

"Vláda by měla sdělit, jaké jsou důvody k tomu,a by tady základna byla. Je to mimořádná věc v dějinách státu. Neexistují věcné argumenty, proč referendum o základně nepodpořit," dodal.

Iniciativa NE základnám žádá uspořádání referenda o umístění základny Národního raketového systému obrany Spojených států v České republice.
Iniciativa NE základnám žádá uspořádání referenda o umístění základny Národního raketového systému obrany Spojených států v České republice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nám všem jde o bezpečnost občanů České republiky. Rozhodnutí je to velmi zásadní. Návrh je ale napsán tak, že nevím, jestli se žertuje nebo se to myslí vážně. Je to neaplikovatelný zákon," míní ministr, předseda Legislativní rady vlády, Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

"Ano, neměli bychom být alibisty a měli bychom rozhodnout my, neschovávat se za obecnou vůli. Když mluvíme o pokrytectví, o jednání k základně rozhodla už vláda Jiřího Paroubka," dodal.

Premiér Mirek Topolánek dnes ve sněmovně chybí. Podle jednoho z poslanců ODS je na návštěvě v Brdech, kde by měla americká základna stát a má v plánu dvě veřejná setkání s občany.

Místní referendum čeká hned několik obcí, které pravděpodobně umístění radaru odmítnou. První referendum v obci Trokavec v Plzeňském kraji dopadlo jednoznačně proti radaru.

Opozice jej za to přesto kritizuje. Vadí jí, že se s lidmi z obcí nebavil dříve, jako například předseda ČSSD Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy