Levice ruší NE dodávkám pro embargy svázaný Írán

Kateřina Eliášová
6. 11. 2009 17:02
Komunistům pomohli zrušit embargo dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr sociální demokraté
Dělníci uvnitř íránské jaderné elektrárny v Búšéru.
Dělníci uvnitř íránské jaderné elektrárny v Búšéru. | Foto: Reuters/R.Homavandí

Praha - Komunistům se ve sněmovně podařilo díky hlasům sociálních demokratů v tichosti prosadit návrh, který ruší embargo dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr.

Poslanci KSČM se pokoušejí ve sněmovně zrušit devět let starý zákon, který zakazoval českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace právě v souvislosti s tehdy budovanou elektrárnou.

Komunisté uspěli v prvním čtení i díky hlasům sociálních demokratů, byť jim jejich experti radili s komunisty pro tento návrh nehlasovat.

Hlasování probíhá v době, kdy se západ obává, že Íránci chtějí svůj jaderný program využít také k výrobě zbraní.

Špatný signál pro spojence

Proč se někteří sociální demokraté postavili na stranu komunistů, není zcela jasné. Většina ze 14 hlasujících pro řekla, že se spletla a označila své hlasování za omyl.

"Já jsem se přehmátl, byla to chyba hlasovacího zařízení," reagoval na dotaz Aktuálně.cz středočeský sociální demokrat Richard Dolejš, který zasedá v bezpečnostím výboru sněmovny. Stejnou odpověď měl i jeho kolega Cyril Zapletal.

"Byla to moje vůle takto hlasovat, teď nemám čas vám to vysvětlovat," uvedla poslankyně Marcela Mertinová.

Jejich kolega v klubu, poslanec a šéf zahraničního výboru Jan Hamáček, ale varuje, že jejich hlasování nedělá dobré jméno České republice.

"Pokud by byl zákon přijat, byl by to nedobrý signál vůči našim spojencům v době, kdy otázka íránského jaderného programu získává na důležitosti," uvedl Hamáček.

Zákon zatím poslanci projednali v prvním čtení. Aby platil, musel by projít sněmovnou, senátem a pak by jej musel podepsat prezident.

Západ se bojí, komunisté ne

Íránci už začali se zkušebním testováním zařízení. Elektrárna by měla být spuštěna ještě během tohoto roku.

Západ se obává, že Íránci chtějí svůj jaderný program využít také k výrobě zbraní. Rusko, které s výstavbou reaktoru Teheránu pomáhalo, ale oponuje, že není možné, aby Írán reaktor v Búšehru zneužil ke zbrojním účelům.

"Odmítám tezi, že zrušením embarga pomůžeme dovážet komponenty, které by mohly sloužit k výrobě zbraní. Jestliže platí embargo Evropské unie pro takové dodávky do Íranu, platí to i pro Českou republiku," tvrdí předkladatel návrhu, šéf komunistických poslancůl Pavel Kováčik.

"Zatím v tom nevidím drama. Pokud by to ovšem prošlo, pak by nic nebránilo tomu, aby se do Búšehru dodávaly technologie nebo know-how," oponuje mu poslanec Juraj Raninec (ODS).

Zákon, který chtějí komunisté rušit, reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Tento obchod tenkrát kritizovaly Velká Británie a USA, které měly podezření, že Írán pod rouškou jaderné technologie pro mírové účely usiluje o získání atomové bomby.

"Jaderná elektrárna je dostavěna, dostala povolení k provozu od Mezinárodní agentury pro atomovou energii a zákon zakazující dodávky nemá žádný smysl," myslí si šéf komunistů Vojtěch Filip.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy