Levice poslala dál zrušení poplatků i 13. důchody

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 12. 2009 15:04
Poslanci ČSSD a ODS se hádali, kdo více ruinuje zemi
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V Poslanecké sněmovně to dnes opět vřelo.

Na program se tak dostaly dvě takřka identické novely KSČM a ČSSD na zrušení zdravotnických poplatků, ale i vyplacení 13. důchodů.

Oba současné návrhy by měly zrušit veškeré regulační poplatky, návrh KSČM chce současně zachovat ochranný limit pro pacienty ve výši 2500 korun.

Autorka komunistické novely Soňa Marková argumentovala tím, že poplatky brání nejchudším lidem v přístupu ke zdravotní péči, a proto by měly být zrušeny. Jako kompenzaci příjmů navrhla zrušení limitů na zdravotní a sociální pojištění.

Sociálnědemokratická novela byla pro změnu navržena tak, aby mohla být schválena už v prvním čtení. Občanští demokraté to ale vetovali. Nyní se bude oběma zákony zabývat zdravotní výbor Sněmovny.

Janota varuje před narůstajícím zadlužením

Emoce jitřilo i projednávání návrhu ČSSD na takzvaný třináctý důchod ve výši 2400 korun.

Debata trvala více než dvě hodiny a připomínala předvolební scénu. ČSSD a ODS se vzájemně obviňovaly z toho, která ze stran myslí více nebo méně na potřebné, a která naopak zadlužuje zemi a přivádí ji do nestability.

Jeden z předkladatelů návrhu, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach občanským demokratům vyčítal, že vláda Mirka Topolánka zrušila pravidelnou valorizaci důchodů. "Tuto podmínku jako ochranu našich důchodců-seniorů před nástupy liberálních pravicových a jiných divokých až extremistických vlád prosadila sociální demokracie ještě za ministra (Vladimíra) Špidly," řekl.

"Tento návrh zákona je vlastně jakýmsi závěrečným zlatým hřebem v naprostém vymazání vládního protideficitního balíčku," uvedl Nečas.

Ministr financí Eduard Janota návrh ČSSD nedoporučil. Vláda chtěla na základě balíčku sestavit rozpočet na příští rok s deficitem 5,3 procenta HDP, už teď je ale prý jasné, že se to nepovede.

"Budou-li přijata opatření pozměňovacích návrhů, která jsou navržena, je ve hře 12 miliard korun. Bude-li náhodou schválen tento návrh, už hovoříme o 20 miliardách, čili jsme někde na šesti procentech HDP," řekl poslancům.

Nebyl ale vyslyšen. Návrh dostal šanci - pro jeho zamítnutí zvedlo ruku 63 poslanců, potřeba bylo 68. Nyní 13. důchody putují k projednání sociálnímu výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy