Poslanci cupují Janotův balíček. Jen měsíc po svém ano

Martina Machová Martina Machová
20. 10. 2009 20:40
Poslanci chtějí změnu v Janotově balíčku ani ne měsíc po jeho schválení
Poslanci přemýšlí, jak změnit Janotův balíček
Poslanci přemýšlí, jak změnit Janotův balíček | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Není to ani celý měsíc, kdy sněmovnou prošel takzvaný Janotův úsporný balíček, který měl být prvním krokem k záchraně státního rozpočtu před obřím deficitem. Schodek plánovaný pro příští rok ve výši 231 miliardy snížil na 162,8 miliardy korun.

Soubor úsporných opatření prošel jen díky křehké dohodě všech stran vyjma komunistů, s jeho schválením dokonce premiér Jan Fischer spojil i pokračování svého kabinetu.

Sněmovna má před sebou první čtení rozpočtu, při kterém schodek 162,8 miliard definitivně schválí. Ještě předtím přicházejí poslanci s návrhy, jak v další debatě o rozpočtu opatření Janotova balíčku změnit. Zpravidla zvyšují výdaje a obvykle už nechtějí říct, kde na tom v rozpočtu s přesně stanoveným schodkem vezmou peníze.

První s „korekcí" Janotova balíčku přišli lidovci. Chtějí vlastní novelou zákona o nemocenském pojištění zvrátit předchozí poslanecké rozhodnutí, které snížilo příspěvek při mateřské dovolené o pětinu.

"Jestliže klesají platy ve státní správě o 4 procenta a mateřská klesá o 23 procent, vidím v tom vážný rozpor," vysvětloval iniciativu lidovců jejich předseda Cyril Svoboda.

Premiér se zatím k snahám poslancům nechce moc vyjadřovat. I když ješte před měsícem pro něj byl Janotův balíček otázka života a smrti
Premiér se zatím k snahám poslancům nechce moc vyjadřovat. I když ješte před měsícem pro něj byl Janotův balíček otázka života a smrti | Foto: Ludvík Hradilek

Změny jsou od lidovců i ČSSD

Na mateřské se mělo původně v rozpočtu uspořit 1,4 miliardy korun. Lidovci místo toho chtějí potřebné peníze získat vyšším zdaněním hazardních her. Lidovci připravovaný zákon se ale na jednání sněmovny zatím nedostal.

Odpoledne s vlastními úpravami přišli i sociální demokraté.

Kromě dalších požadavků přímo na přesuny v rámci rozpočtu avizovali, že chtějí zamezit snižování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru, tedy dalšímu z opatření, kterým chtěl ministr financí Janota ušetřit sedm miliard a které výslovně označil za součást svých škrtů.

Vedle toho chtějí prosadit další opatření, která v minulosti v souvislosti se záchranou veřejných financí požadovali.

"Místo valorizace důchodů chceme navrhnout vyplacení třináctého důchodu a to samostatným zákonem," uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Znamenalo by to, že každý důchodce by si jednorázově přilepšil o 2 400 korun a státní rozpočet přišel o pět miliard. K jejich zaplacení chce ČSSD použít výnosy společnosti ČEZ.

Sociální demokraté se zároveň nebrání ani iniciativě lidovců. Její předseda Jiří Paroubek ji označil za "velmi správné rozhodnutí". Podle Bohuslava Sobotky je ale v tomto případě ještě nutné jednat s ministrem financí.

Kde vzít potřebných 14 miliard, které navržená opatření budou stát, zatím s výjimkou dividend společnosti ČEZ tají a nechtějí naznačit ani kapitoly, kde se má škrtat.

Rozpočer je zatím střižený podle ministra financí Eduarda Janoty. Poslanci ho ještě mohou pozměnit
Rozpočer je zatím střižený podle ministra financí Eduarda Janoty. Poslanci ho ještě mohou pozměnit | Foto: Ludvík Hradilek

Pro komunisty je balíček chyba

Na návrhy lidovců a sociálních demokratů slyší i komunisté. Ti ale považují Janotův balíček již od počátku za chybný krok vlády, který veřejné finance nijak nestabilizuje, ba naopak snižuje výkon české ekonomiky.

Než škrtat, raději by totiž použili na záchranu rozpočtu výnosy ze státních a polostátních firem. Z nich ovšem v období krize vydělává pouze zmíněný ČEZ.

A co si myslí o poslaneckých „korekcích" předseda vlády, který byl ještě před měsícem kvůli přijetí úsporných opatření rezignovat?

"Teď tomu neříkám nic, vyčkám na debatu o rozpočtu. Jde mi hlavně o to, aby rámec rozpočtu zůstal takový, jaký je. Abychom neustoupili od jeho parametrů," konstatoval premiér Fischer.

"Jestli bude schopnost se dohodnout na nějakých vnitřních přesunech a podobně, to si dovedu představit, ale že by výsledek byl takový, že bychom se sunuli do dramatičtějšího deficitu, to nikoli," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy