KSČM vsadila na jistotu: V čele zůstává Vojtěch Filip

Jakub Antoš
18. 5. 2008 14:00
Spolu s ním komunisté zvolili i šest místopředsedů
Rozesmátý Vojtěch Filip, předseda KSČM. Komunisté dnes v pražském Kongresovém centru zahájili volební kampaň.
Rozesmátý Vojtěch Filip, předseda KSČM. Komunisté dnes v pražském Kongresovém centru zahájili volební kampaň. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hradec Králové - Současný šéf komunistů Vojtěch Filip se na sobotním sjezdu v Hradci Králové stal na další čtyři roky předsedou strany.

Pro jeho setrvání v pozici předsedy strany hlasovalo 176 delegátů z celkových 275. „Já to považuji za velmi silný mandát," komentoval své znovuzvolení Filip.

Z nočního jednání ÚV KSČM vzešlo i složení nového Filipova předsednického týmu. Strana bude mít šest místopředsedů, tři z nich jsou ve funkcích nováčky.

Své místopředsednické posty obhájili Jiří Dolejš, Čeněk Milota a Jana Bystřická. Nově v předsednictvu zasednou také europoslanec Jiří Maštálka, Leo Luzar a někdejší mluvčí partaje Věra Žežulková. Ta bude mít v gesci mediální strategii, informuje server ceskenoviny.cz.

Nově zvolené vedení v čele s Filipem se nyní chce zaměřit na problémy, kterým strana v posledních letech musí čelit. Úbytek členské základny a vysoký průměrný věk členů. Na obrat mají komunisté připravený návod.

"Omlazování by měl být ten hlavní směr," myslí si předseda. Chce vytvořit odborné týmy pro práci s mládeží a tu tímto způsobem připravit na příští komunální volby.

Boj o předsedu: Filip přesvědčivě vyhrál

O Filipovo křeslo usilovala trojice komunistických politiků. Tři protikandidáti - poslanci Soňa Marková, Stanislav Grospič a Miloslav Ransdorf - získali dohromady pouze polovinu toho, co Filip.

Grospič dosáhl druhého nejvyššího počtu hlasů - 70, europoslanec Ransdorf obdržel 22 a Marková pouze 5 hlasů. Tvrdým Filipovým kritikem byl ze tří jmenovaných především poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf.

"Je mizerná mediální politika strany a všeobecně vládne nízký výkon," stěžoval si před delegáty. Za chybu považuje, že dnes lidé považují levici za konzervativní. Navzdory tomu, že historicky byla levice vždy tou silou, kterou veřejnost vnímala jako pokrokovou.

Marková a Grospič k vedení zásadnější výhrady neměli, kandidovali spíše do počtu. Poslanec Grospič před sjezdem v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz možná nevědomě odhalil pravý smysl své kandidatury. Přiznává, že hlavním přínosem jeho kandidatury je vnější efekt, tedy obraz strany na veřejnosti.

"No, chtěl bych to říct takto. V polistopadové historii KSČM bylo na post předsedy vždy navrženo několik kandidátů, nikdy se nevolilo pouze z jednoho kandidáta. Považuji za pozitivní to, že strana i dnes ukázala, že má více lidí schopných lidí ucházet se o tuto pozici. Ukazuje to, že nejsme stranou jednoho člověka," myslí si.

Kdo se postavil Filipovi? Podívejte se:

 

Právě se děje

Další zprávy