Trest za Švejnara: Paroubek ignoruje sjezd komunistů

Hana Pražáková a Jakub Antoš
14. 5. 2008 17:15
Pozvánky vrátili i lídři parlamentních stran
Jana Bobošíková před volbou prezidenta s těmi, kteří ji navrhli
Jana Bobošíková před volbou prezidenta s těmi, kteří ji navrhli | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komunisté se na svém víkendovém volebním sjezdu v Hradci Králové budou muset obejít bez zdravic lídrů ostatních parlamentních stran. Pozvání z nich zatím nikdo nepřijal. Stranickou kandidátku na prezidentský úřad Janu Bobošíkovou údajně ani nikdo nepozval.

KSČM rozeslala pozvánky lídrům všech parlamentních stran, prezidentovi a dalším hostům. Zpět se vracejí omluvy.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dostal do dnešního dne omluvenky tři. "Omluvil se premiér Mirek Topolánek, který je na zahraniční cestě a pan prezident. Oba dopisy zveřejníme," řekl Filip deníku Aktuálně.cz. Později odpoledne se s omluvou připojil i lídr opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

Paroubek: Nepřijedu. Za Únor a za Švejnara

Paroubek svoji neúčast vysvětluje tím, že komunisté znemožnili zvolení Jana Švejnara prezidentem republiky. Dalším důvodem je postoj dnešní KSČM ke komunistickému puči v únoru 1948. 

Na sjezdu porada nebude... Ilustrační snímek
Na sjezdu porada nebude... Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

"V tomto roce jsme si připomínali 130. výročí vzniku ČSSD a v jeho rámci i nešťastný rok 1948, v jehož důsledku, mimo jiné, tisíce sociálních demokratů skončily v komunistických žalářích, ba někdy ztratili to nejcennější - svůj život. KSČM se k událostem únorových dnů roku 1948 natolik kladně přihlásila, že to muselo každého upřímného demokrata hluboce zaskočit," píše v dopise Paroubek. Obává se negativních reakcí straníků i veřejnosti.

Šéfové dvou menších koaličních stran Jiří Čunek a Martin Bursík zatím svoji účast neodřekli. Lidovecký předseda nicméně na sjezd také nepojede. "Opravdu, mohu potvrdit, že pan předseda se na sjezd komunistů nechystá," říká zástupce generálního sekretáře strany Jaroslav Poláček.

Bobošíkovou chtěli na Hradě, v Hradci už ne

Dalším v řadě, koho komunisté v Hradci Králové neuvidí, je neúspěšná kandidátka KSČM na post hlavy státu. Jana Bobošíková tvrdí, že ji na sjezd nikdo nezval. "Já jsem žádné pozvání nedostala. A už mám jiný program. Budu v Německu, takže tam nepojedu," potvrdila europoslankyně.

O Bobošíkové se přitom jako o hostu sjezdu hovořilo vícekrát. I na webových stránkách KSČM je možné se dočíst, že předseda Vojtěch Filip s poslankyní Evropského parlamentu o její účasti jedná. "Já jsem s ní mluvil 7. května, když jsem byl na zahraniční cestě v Bruselu," oponuje Filip.

Delegáti sjezdu, na němž se bude rozhodovat o budoucnosti Vojtěcha Filipa v čele strany, tak mohou vedle účasti představitelů některých spřátelených stran ze zahraničí očekávat pouze příjezd osobností typu předsedkyně Strany důstojného života Jany Volfové.

 

Právě se děje

Další zprávy