KSČM se stala spojencem ODS. Při porcování rozpočtu

Petr Holub, Sabina Slonková
28. 11. 2007 18:25
Peníze půjdou obcím, kde komunisté vládnou
Po modré společně... s komunisty?
Po modré společně... s komunisty? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - I když KSČM tzv. porcování medvěda odsuzuje, dohodla se v rozpočtovém výboru s vládními poslanci, že zašlou peníze do obcí, kde jejich strana vládne.

Deset spokojených starostů

Vychází to z analýzy Aktuálně.cz, podle níž například může komunistický starosta Štěpánova nad Svratkou může počítat se 14 miliony na opravu základní školy. Jeho kolega z Háje ve Slezsku zase může za 11 milionů postavit u školy jídelnu.

O tom, že není na škodu bydlet v komunistické obci, svědčí fakt, že si přilepší celkem deset starostů za KSČM. Dohromady dostanou částku 65 milionů.

V celkem 437 mimořádných poslaneckých dotacích se rozdělily dvě miliardy. Komunisté nepochybně dostali víc, než několik desítek milionů. Na porce z medvěda má nárok řada obcí, kde komunisté hrají významnou úlohu v radě. Největší z nich jsou Stráž pod Ralskem a Slavonice.

ODS a KSČM, jen neoficiální spojenci

Zástupci obou stran potvrdili, že o náhodu nejde.

"Dohoda mezi naším klubem a ODS neexistuje. To by bylo tristní," vylučuje oficiální jednání předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Připouští však, že jednotliví poslanci se mohli dohodnout. "Snažíme se posílat peníze tam, kde máme starosty. Je to přirozené a dělají to všichni," vysvětluje Kováčik.

Dalším důsledkem dohody byl souhlas dvou komunistických poslanců, když rozpočtový výbor rozhodoval o "medvědovi".

Držíme tradici

Dohodu s komunisty potvrzuje místopředseda klubu ODS Pavel Hrnčíř. "V tomto roce jsme ještě navázali na tradici porcování z období vlád ČSSD. I s tím, že jsme také opozici nabídli balík peněz. Sociální demokraté odmítli, komunisté toho využili," říká Hrnčíř.

KSČM částku rozdělila podle svého s jedinou podmínkou: peníze by neměly jít na aquaparky a fotbalové trávníky 3. generace, ale na užitečné stavby. Komunisté skutečně většinou vybrali opravy škol.

Fakt, že účast komunistů na porcování odhalila až podrobná analýza, je dokladem, že se poslancům daří účinně tajit, kdo vlastně o dotace žádá.

Veřejnost tak nemůže kontrolovat, kolik státních peněz poslanci té či oné strany poslali svým známým či příznivcům.

Stejně tak poslanci neuvažují o tom, proč z několika tisíc českých obcí a sportovních klubů dostane podporu jen pár set náhodně vybraných.

Seznam dotací starostům za KSČM Částka v milionech korun
Rekonstrukce základní školy, Štěpánov nad Svratkou 14
Jídelna základní školy, Háj ve Slezsku 11
Modernizace mateřské školy, Hudlice 10
Dostavba mateřské školy, Štoky 7
Zdravotní středisko, Horní Stropnice  7
Zateplení základní školy, Dolní Žandov  5
Obecní vodojem, Hředle 3,3
Oprava dřevěného kostela, Albrechtice 3
Sportovní hřiště, Bartošovice  3
Rekonstrukce základní školy, Bezuchov 0,4

Zdroj: Rozpočtový výbor sněmovny

 

Právě se děje

Další zprávy