Komunisté s ČSSD poslali reformu k soudu

sti
18. 11. 2007 19:35
Chtějí zákon o reformě veřejných financí zrušit
Ústavní soudci dostali na reformu už dvě stížnosti: Od ČSSD a nyní od KSČM.
Ústavní soudci dostali na reformu už dvě stížnosti: Od ČSSD a nyní od KSČM. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci za KSČM a ČSSD odeslali k Ústavnímu soudu návrh, aby zrušil zákon o reformě veřejných financí.

Žádají rovněž, aby se soudci jejich podnětem zabývali přednostně. Zákon má totiž platit již od 1. ledna 2008; v běžném řízení by nejvyšší tuzemská soudní instance nemohla zasáhnout včas.

Spolu s komunisty podání podpořilo sedmnáct poslanců ČSSD.

V návrhu soudcům poslanci píší, že podle nich bylo porušeno legitimní očekávání voličů tím, že finanční reformu sněmovna schválila jen díky dvěma bývalým sociálnědemokratickým poslancům Michalu Pohankovi a Miloši Melčákovi. Odkazují na starší rozhodnutí soudu, podle kterého při nejistém legitimním očekávání je nejistá i svoboda.

Vadí jim ovšem i konkrétní kroky v reformě. Nejvíce zrušení výplaty nemocenské za první tři dni nemoci a také platbu daně z takzvané superhrubé mzdy, tedy i z pojištění, které za zaměstnance platí zaměstnavatel. "Nelze platit daň z příjmu z částky, která není součástí mzdy," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Problém vidí i v tom, že balíček pozměňovacích návrhů, které premiér Mirek Topolánek (ODS) předložil při projednávání reformy ve sněmovně, neměly možnost řádně projednat ani výbory sněmovny - ani její plénum.

Ústavní stížnost proti vládní finanční reformě podali již před koncem října sociální demokraté. Ti zas věří, že by soudcům mohla vadit složitost a nedostatečná provázanost jednotlivých zákonů, které reformní balík obsahuje.

"My jsme napadli procedurální aspekty té tzv. reformy. Vláda splácala nekonzistentní soubor více jak padesáti zákonů. Těsně před projednáváním ve sněmovně předložila mnohastránkový komplexní pozměňovací návrh a nakonec si Senát s občanskodemokratickou většinou odhlasoval, že se tím nebudou vůbec zabývat," řekl pro Aktuálně.cz šéf klubu poslanců sociální demokrace Michal Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy