Střet zájmů se změní. Poslanci přehlasovali Senát

Martina Macková
22. 4. 2008 18:55
Poslanci zlomili veto senátorů

Praha - Poslanci přehlasovali veto senátorů. Ti nesouhlasili s novelou zákona o střetu zájmů, který předložili sociální demokraté.

Zákon o střetu zájmů platí od ledna loňského roku. První rok ale politici podle něj majetková přiznání podávat nemuseli.

Čtěte také: ČSSD chce měnit "střet zájmů"

Pro zákon hlasovalo 150 poslanců, stačila většina 101 hlasů.

Zákon má zaručit nezávislost veřejných činitelů. Všichni musí přiznávat příjmy i majetek jednou za rok. Týká se nejen politiků, ale i policistů, členů obecních zastupitelstev, některých úředníků a šéfů organizací.

Ani dnešní znění, ani novela neobsahuje rozšíření povinnosti podat majetkové přiznání na partnery politiků a jejich nejbližší příbuzné.

Každý bude moci do registru

Jeden z autorů novely, poslanec Miloslav Kala (ČSSD), říká, že hlavní přínos změn bude v přístupu k informacím pro občany.

Zákon totiž na internetu zpřístupňuje informace o majetku politiků, ale lidé se k údajům dostanou jen po své identifikaci v parlamentní knihově v Praze a po obdržení přístupového hesla.

„Pokud bude zákon schválen, lidé by dostali přístupový kód do archivu majetkových přiznání poštou na doručenku stejně jako pin od banky. Stačilo by jen poslat mail," řekl Kala.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zveřejnění údajů současné znění zákona nepovoluje, nově by média o získaných informacích mohla informovat. 

Novela ale ruší povinnost soudců a státních zástupců podávat od letošního června majetková přiznání. Důvodem byly obavy soudců z možného zastrašování či vydírání. Jejich povinnost oznamovat majetek má nově upravit chystaný zákon o soudech a soudcích.

Zákon zatím přivodil problém pouze vicepremiérovi Jiřímu Čunkovi a jednomu ze soudců. Předseda lidovců musel zaplatit pokutu dvacet tisíc korun za to, že v majetkovém přiznání neuvedl půjčku od banky. Soudce Vladimír Konvičný, který nepřiznal majetek po odchodu do důchodu neplatil nic. Hrozila mu sice pokuta až třicet tisíc korun, ostravský soud mu ji ale nakonec odpustil.

 

Právě se děje

Další zprávy