Klaus: Milosti nejsou falešné. Bylo by chybou je zrušit

ČTK ČTK
8. 3. 2012 7:05
Vyřizování milostí je složitá agenda, zopakoval prezident
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Praha - Pravomoc udělovat milosti by měla prezidentovi zůstat, je užitečným přídavkem k soudnímu systému. V bilančním rozhovoru v televizi Nova to ve středu večer řekl prezident Václav Klaus.

Špatná je podle něj i myšlenka, že by milosti měl spolupodepisovat například předseda vlády. Měnit se podle Klause nemají ani další pravomoci prezidenta.

Klaus byl v minulých měsících několikrát kritizován za udělení kontroverzních milostí. V rozhovoru ale znovu jakoukoliv možnost korupce v této věci popřel. Opoziční ČSSD chystá kvůli sporným Klausovým milostem ústavní novelu, podle níž by prezidentské milosti musel podepisovat také premiér nebo ministr spravedlnosti.

"Ataky na nějakou faleš v těch milostech odmítám rezolutně, nekonečně, zásadně a opakuji, jestli to někdo chce zrušit, tak to zrušte, bude to chyba," prohlásil Klaus.

Zdůraznil, že milosti v jedné či dvou větách vysvětluje a udělil jich asi šestkrát méně než jeho předchůdce Václav Havel. Rozhodování o milostech je podle něj složitá, časově náročná agenda. Nedoporučoval by proto, aby je posuzoval a potvrzoval ještě například premiér.

Zeptal se manželky, nevolali si

Rozruch v nedávné době vzbudila například Klausova milost pro ředitelku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou, které prezident odpustil podmínečný trest za podplácení a zpronevěru.

Podle verdiktu mimo jiné umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám lidí a univerzitě způsobila škodu přes šest milionů korun. Podle médií pojily Benešovou vazby s manželkou prezidenta Livií Klausovou.

"Není to pravda, ze zeptání se manželky mohu sdělit, že v životě neměla její telefonní číslo a ona nemohla mít telefonní číslo její, vyloučeno, nemohu potvrdit myšlenku, že si telefonovala s mojí manželkou," řekl dnes Klaus.

Poznamenal také, že nevidí potřebu něco měnit ani v jiných prezidentských pravomocech. Česká republika se podle něj "usadila v určitém systému" a změny pravomocí jsou zbytečné. O úpravě pravomocí hlavy státu se hovořilo v souvislosti se zavedením přímé volby prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy