Klausův muž: Kritikou milostí Zaorálek ukazuje hloupost

ČTK ČTK
22. 2. 2012 11:23
Prezidentův vicekancléř Petr Hájek se opřel do místopředsedy ČSSD
Vicekancléř Petr Hájek.
Vicekancléř Petr Hájek. | Foto: ČTK

Praha - Střet mezi ČSSD a Hradem pokračuje. Petr Hájek, vicekancléř Václava Klause, napsal o místopředsedovi strany Lubomíru Zaorálkovi, že projevuje neobhajitelnou hloupost, když prezidenta a jeho kancelář vyzývá ke zdůvodnění poskytnutých sporných milostí.

Prezident podle Hájka bere při udělování milostí na zřetel lidský rozměr případu, který "z principu ani nejde" vysvětlit, napsal vicekancléř v Lidových novinách.

Udělování milostí provází v poslední době značný rozruch, dvě udání na ně dokonce prověřuje policie. Hrad možnost korupce při udělování prezidentských milostí vylučuje.

Státní zástupce by měl vrátit diplom, říká Hájek

"Pan Zaorálek se mýlí důsledně a s jistou vášnivostí, typickou pro nevzdělance z pražské, respektive ostravské kavárny," uvedl Hájek. Připomněl, že zdůvodňování milostí zavedl až Klaus, bývalý prezident Václav Havel je nezdůvodňoval. V ústavě přitom není ani slovo o tom, že by měl prezident milosti zdůvodňovat.

Stejné "účelové hlupáctví" jako Zaorálek doložil podle Hájka i pražský státní zástupce Marek Bodlák, jenž považuje za nepochopitelnou milost pro bývalou ředitelku Metropolitní univerzity Annu Benešovou.

"Pan státní zástupce by měl ihned rezignovat a vrátit diplom, když lká nad tím, že prezidentská milost zmařila práci policie, státního zastupitelství i soudu: Tak je to přece vždycky! To je vlastní smysl prezidentské milosti!" napsal Hájek.

Benešová se podle médií zmiňovala v telefonátech o vztazích s prezidentovou ženou Livií Klausovou tak často, až to bylo podezřelé vyšetřovatelům. V jejím případě je podle Zaorálka nepochopitelné zrušení pouze podmíněného trestu prý kvůli péči o nemocného manžela.

Prezidentskou milost prověřuje policie

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality v současné době prověřuje dvě anonymní udání na to, že si podnikatel Tomáš Malina, odsouzený za stamilionový podvod, nechal prezidentský pardon údajně zařídit a zdravotní posudky zmanipuloval.

Dostal kvůli nemoci odklad k nástupu do vězení a prezident nyní zvažuje milost. Udání přitom přišla na státní zastupitelství ještě před rozhodnutím Hradu o odkladu trestu, upozornil Týden. Podle Hradu jde o účelově vymyšlené pomluvy.

Zaorálek požadoval v úterý po prezidentovi a jeho kanceláři vysvětlení ohledně poskytnutých sporných milostí, a to i z minulosti. Pokud tak prezident neučiní, chce Zaorálek na pátečním jednání stranického grémia navrhnout další kroky. Podle médií vyzve ČSSD Klause k odchodu z funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy