Lex Klaus. Zaorálek chce, aby prezident netajil majetek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 3. 2012 17:43
Místopředseda ČSSD prosazuje povinnost prezidentů zveřejňovat majetkové poměry
Lubomír Zaorálek...
Lubomír Zaorálek... | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Udělování milostí a povinnost zveřejňovat majetkové poměry.

To jsou dvě témata, která by podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka měla sociální demokracie nastolit před blížící se přímou volbou prezidenta.

Zaorálek tím reaguje na informace o sponzorech knih současného prezidenta Václava Klause, které v těchto dnech přinášejí deníky Aktuálně.cz a Insider.

Současný stav Zaorálek považuje za systémovou chybu.

"Je chybou, že prezident není mezi veřejnými činiteli, kteří musí dokládat své příjmy. Prezident je veřejný činitel jako kterýkoliv jiný a musíme zrušit monarchické postavení císaře, kdy nemusí nic vysvětlovat," říká Zaorálek.

Zároveň se ale zdá, že ani příští prezident, jehož jméno bychom příští rok touto dobou už měli znát, nebude muset svůj majetek rozkrývat.

"V tuto chvíli nemohu říct, že bych připravoval novelu zákona o střetu zájmů. Ale vidím to jako nedostatek a jsem přesvědčen, že nás tato debata čeká," říká Zaorálek.

Momentálně se Zaorálek spolu s ČSSD pokusí budoucího prezidenta sešněrovat alespoň pro udělování milostí: už příští týden navrhnou změnu Ústavy, podle které by musela milosti spolupodepisovat vláda.

A.cz: Jak se díváte na propagaci prezidentových knih při návštěvách v zahraničí?

Nepřijímám názor, že prezident je jen část té cesty ve výkonu veřejné funkce a část pak jako privátní osoba, která může sama podnikat. Některé cesty, pokud vím, ani nebyly na oficiální pozvání, ale na pozvání různých think-tanků apod. A to, jak se takovéto cesty financují, je také otazník. Myslím, že tyto věci by měla kontrolovat vláda.

Nemáme zákon, na základě kterého by prezident musel dokládat soukromé aktivity. Ale problém je v tom, že by dle mého neměl prezident na svých cestách nijak soukromě podnikat. Není přijatelné, aby tyto cesty byly kombinací soukromých akcí a výkonem veřejné funkce a do budoucna by to nemělo být dovoleno. V tom je určité poučení z tohoto období.

A.cz: Říkáte, že je chybou, když prezident nemusí rozkrývat svůj majetek. Ale není to chyba vás politiků, že zákon tehdy prezidenta vynechal?

To se ukazuje jako chyba. Ale zákony a Ústava nejsou schopny pamatovat na všechny komplikace.

... a Václav Klaus
... a Václav Klaus | Foto: Jan Langer

A.cz: Ale faktem je, že přiznání majetku musí podávat vláda, zákonodárci, jediný prezident z toho vypadl…

To si myslím, že byla jednoduše chyba, praxe to ukazuje. Zdá se mi neúnosné, že není odpovědný z výkonu své funkce nebo že nemusí dokládat své příjmy.

A.cz: A nevstoupíte do toho se zákonem o přímé volbě, že by se otevřela například i otázka majetkových přiznání?

Vím, že to podporují někteří ústavní právníci, ale v tuto chvíli jsem, myslím, schopen získat politickou podporu pro ty milosti. Majetek je další téma, které ale čeká na otevření.

A.cz: Takže teď to nechystáte?

V tuto chvíli nemohu říct, že bych připravoval novelu zákona o střetu zájmů. Ale vidím to jako nedostatek a jsem přesvědčen, že nás tato debata čeká.

A.cz: Všichni prezidentští kandidáti teď ale budou před přímou volbou slibovat, že majetkové poměry zveřejní - a ostatně už to i slibují, ale až se jeden z nich stane prezidentem, nebude to muset dělat. Co tedy teď s tím?

Ten první pokus budou ty milosti. A druhá věc by měl být právě zákon o střetu zájmů. Prezident je veřejný činitel jako kterýkoliv jiný. Musíme zrušit monarchické postavení císaře, kdy nemusí nic vysvětlovat.

 

Právě se děje

Další zprávy