Klaus kritizoval velvyslance, ti čeští ale dělají totéž

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 8. 2011 17:09
Česká velvyslanectví v několika případech podporovala festivaly sexuálních menšin
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Plzeňský kraj

Praha - Prezident Václav Klaus v pondělí označil podporu průvodu homosexuálů ze strany zahraničních ambasád za "bezprecedentní krok". Zdůraznil, že si nedovede představit, že by něco podobného udělali naši velvyslanci v jiné zemi.

Jak se však ukázalo, česká velvyslanectví letos v několika případech podporovala festivaly sexuálních menšin v cizině stejným způsobem, jaký nyní prezident ostře kritizuje.

Česko tak společně s dalšími zeměmi vyjádřilo podporu přehlídce Budapest Pride v Maďarsku či třetímu ročníku Baltic Pride, která se letos konala v estonském Tallinu.

"U příležitosti šestnáctého ročníku festivalu Budapest Pride vyjadřujeme naši podporu a solidaritu s lesbickými, gay, bisexuálními a transgender komunitami v Maďarsku," začíná společné prohlášení k maďarskému festivalu ze 17. června.

Společně jej vydala velvyslanectví Rakouska, Belgie, Kanady, Chorvatska, České republiky, Dánska, Finska, Německa, Irska, Lucemburska, Nizozemska, Norska, Portugalska, Slovinska, Španělska, Švédska, Švýcarska, Velké Británie a Spojených států.

Klaus jednání velvyslanců ostře kritizuje

Podobný je text k Baltic Pride, v němž diplomatičtí zástupci vlád evropských zemí mimo jiné ocenili oficiální uznání, kterého se přehlídce dostalo od estonské vlády.

"Prohlášení velvyslanců - které, jak jsem se i od několika z nich dozvěděl, ani nečetli - považuji za bezprecedentní krok, jaký nikdo z nás nepamatuje. Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa," uvedl v pondělí Klaus k analogické akci, kdy diplomaté ze 13 zemí včetně USA či Velké Británie vyjádřili v prohlášení podporu chystanému pražskému festivalu sexuálních menšin Prague Pride.

Za "kontraproduktivní a přebytečnou" označil snahu cizích diplomatů v ČR vyjadřovat podporu právům sexuálních menšin také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zdůraznil přitom, že tato práva nikdo nepopírá ani neupírá.

Rakouské velvyslanectví v Praze sdělilo, že velvyslanec v ČR Ferdinand Trauttmansdorff společné prohlášení diplomatů k pražské přehlídce podepsal jako výraz svého přihlášení k otevřeným a tolerantním společnostem.

"Adresátem tohoto prohlášení je Evropa, která má za sebou obzvláště tragické zkušenosti s netolerancí," uvedl mluvčí ambasády Andreas Wiedemann. Česká republika podle něj ztělesňuje dlouhou dobu společnost demokratické otevřenosti a tolerance, a proto je také tím správným místem pro takové přihlášení se k otevřenosti.

Zdůraznil také, že pražské prohlášení bylo připravováno dlouho předtím, než v České republice začala ostrá veřejná debata o této přehlídce sexuálních menšin.

 

Právě se děje

Další zprávy