Klaus asi ví víc, mírní Nečas ruské naděje na Temelín

Tereza Šídlová
8. 12. 2011 22:15
Premiér na cestě na summit EU kritizoval zásahy ruské moci proti demonstrantům
Nečas a Medveděv.
Nečas a Medveděv. | Foto: Vojtěch Marek

Brusel - Ruský prezident Dmitrij Medveděv kvůli schůzce s českým premiérem Petrem Nečasem, který ve čtvrtek odlétal do Bruselu, o den posunul termín návštěvy Prahy.

Nečasova vláda bude rozhodovat o tom, kdo dostaví Jadernou elektrárnu Temelín. O zakázku se uchází i ruské konsorcium Atomstrojexport, Gidropress a Škoda JS. Nečas ale po schůzce s Medveděvem ruské naděje zchladil.

Kritizoval zatýkání demonstrantů vyjadřujících nespokojenost z průběhu ruských voleb a následně zpochybnil i ruskou nabídku v temelínském tendru. A to navzdory chvále hlavního Medveděvova hostitele, českého prezidenta Václava Klause.

Klaus? Zřejmě ví víc

"Ruskému prezidentovi jsem ohledně tendru na dostavbu Temelína řekl totéž, co americkému a francouzskému. Chceme tři kvalitní nabídky, bude to transparentní a férová soutěž. Vyhraje ten nejlepší a vedle kritéria ceny bude rozhodovat i technologický transfer a zapojení českých firem," uvedl Nečas cestou na klíčový summit EU.

Prezident Václav Klaus po boku Medveděva v Praze ruskou nabídku chválil a vyzdvihl údajný maximální zájem Rusů zapojit české firmy do největší jaderné zakázky v Evropě. Podle Klause projevují Rusové o české dodávky v porovnání s ostatními uchazeči zatím největší zájem. O Temelín se také uchází americký Westinghouse a francouzská Areva.

"Vzhledem k tomu, že nabídky budou podány až 2. července 2012, tak asi pan prezident ví víc než kdokoli z nás. Velmi těžko lze nyní posuzovat podíl zapojení českého průmyslu," zpochybnil ale Klausovo nadšení Nečas.

"Když bych to dokumentoval na Škodě Jaderné strojírenství, která je v ruském vlastnictví, tak ta dodává spíš francouzské Arevě než do ruských zakázek," dodal.

Moskva není Wall Street

Klaus s Medveděvem.
Klaus s Medveděvem. | Foto: Vojtěch Marek

Podle Nečase také Rusko musí vyšetřit případné nepravosti, které mohly provázet volby do ruské dumy minulou neděli. Informace o protestech a násilí ze strany vládní moci jsou podle něj znepokojivé.

"Ruský prezident v Praze deklaroval, že si je vědom toho, že ty věci se musí objasnit a vyšetřit. Neprospělo by demokratickému vývoji v Rusku, kdyby se dělalo, že se nic nestalo. Teoreticky by se to mohlo příště opakovat," řekl také Nečas.

"Že policie rozežene demonstraci, to se děje i v okolí Wall Streetu, ale aby tam novináři dostali takovou nakládačku, že skončí s poškozenou páteří v nemocnici, to je opravdu těžko slučitelné s demokracií," dodal český premiér.

Smlouvy za 54 miliard

Medveděv v Praze ze čtvrtka na pátek strávil necelých 24 hodin. Přijel na pozvání prezidenta Václava Klause. Nejslavnostnějším bodem programu bylo otevření výstavy carských pokladů. V pozadí vrcholné ruské návštěvy je ale zájem Ruska dostavět Temelín. Diplomaticky silní soupeři Francie, USA a Rusko spolu v tendru soupeří o 200 miliard.

"Je to pro nás zajímavý projekt, přáli bychom si, abychom se ho mohli účastnit. Budeme se samozřejmě účastnit tendru," uvedl v Praze Medveděv.

Do Prahy ruský prezident přijel v době, kdy Moskva zažívá nejsilnější politické protesty za dlouho dobu. Ruský prezident v Praze poprvé veřejně připustil, že nedělní ruské parlamentní volby mohly "provázet nedostatky".

Ruská a česká strana zároveň podepsaly obchodní smlouvy v hodnotě 54 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy