Výběr firmy pro Temelín bude fér, ujistil Nečas Obamu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 10. 2011 22:55
Český premiér Petr Nečas byl na návštěvě Bílého domu ve Washingtonu
Petr Nečas na návštěvě u Baracka Obamy
Petr Nečas na návštěvě u Baracka Obamy | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama při čtvrtečním setkání s premiérem Petrem Nečasem ve Washingtonu označil Českou republiku za opravdového spojence Spojených států.

Ocenil českou vojenskou účast v Afghánistánu i bezpečnostní spolupráci ČR a USA. Dobré jsou podle amerického prezidenta také hospodářské vztahy obou zemí, ale zároveň Obama vidí prostor pro jejich další zlepšování.

Nečas po setkání s Obamou řekl, že spolu mluvili o bezpečnostních otázkách, zejména pak o chystaném summitu NATO v Chicagu v příštím roce.

Probrali také český záměr vytvořit v Česku výcvikové středisko pro piloty vrtulníků Severoatlantické aliance.

Podle českého premiéra americkou stranu projekt zaujal, a to jak na jednání v Bílém domě, tak i při předcházejícím Nečasově setkání se šéfem zahraničního výboru amerického Senátu Johnem Kerrym.

Kdo dostaví Temelín

Při schůzce s Obamou řeč přišla i na výběrové řízení kolem dostavby jaderné elektrárny Temelín. Nečas pouze obecně řekl, že Obama o projekt projevil zájem. Český premiér zároveň americkou stranu ujistil, že výběrové řízení bude pro všechny uchazeče spravedlivé.

Američané mají zájem o získání lukrativní zakázky na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Společnost Westinghouse, kterou americká administrativa podporuje, má sice japonské vlastníky, pracovní místa by ale případná zakázka vytvořila v USA, které v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost.

O zakázku na dostavbu Temelína usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by se mělo rozhodnout o vítězi.

 

Právě se děje

Další zprávy