Těsné úspěchy, menšinové vlády i náhlé pády. Připomeňte si hlasování o důvěře za posledních 25 let

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
11. 7. 2018 5:30
Celkem čtrnáctkrát se české vlády v minulosti pokusily získat důvěru. Podařilo se to jedenáctkrát, ale téměř každý pokus přinesl rekord či prvenství.

Praha - Celkem 12 mužů v roli českého premiéra se od roku 1992 snažilo sestavit vládu a získat pro ni důvěru v Poslanecké sněmovně. Někteří uspěli vícekrát, jiní až na druhý pokus, další vůbec. Podívejte se na podrobný přehled, kdy sněmovna hlasovala o nové vládě, jaké okolnosti volby provázely a jaký byl výsledek.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června 2013 na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo).
Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června 2013 na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo). | Foto: ČTK

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka (2013)

Historicky druhý neúspěšný pokus o získání důvěry si připsala úřednická vláda Jiřího Rusnoka, složená ze značné části z lidí blízkých prezidentovi Miloši Zemanovi a členů do té doby politicky nevýznamné "zemanovské" strany SPOZ.

Hlasy ČSSD, KSČM a zbývajících členů rozpadajících se Věcí veřejných ale Rusnokovi nestačily, chyběly mu čtyři. Prezident Miloš Zeman nicméně vládu nechal u moci s odvoláním na to, že mu ústava neukládá žádný termín, do kdy musí jmenovat vládu novou. Mnozí politici i ústavní právníci to označili za porušení ústavních zvyklostí.

Pro důvěru vládě se 7. srpna 2013 vyslovilo 93 poslanců, potřeba bylo 97.

 

Právě se děje

Další zprávy