Právník Kněžínek nepomáhá Babišovi poprvé. Premiér s ním konzultoval i nominaci Pocheho

Lukáš Prchal Kateřina Frouzová ČTK Lukáš Prchal, Kateřina Frouzová, ČTK
10. 7. 2018 12:32
Na Jana Kněžínka, kterého Babiš navrhl do čela ministerstva spravedlnosti, před časem upozornil sám premiér v souvislosti s problematickým jmenováním Miroslava Pocheho šéfem diplomacie.
Místopředseda legislativní rady vlády Jan Kněžínek.
Místopředseda legislativní rady vlády Jan Kněžínek. | Foto: Vláda České republiky

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) vyřešil během několika hodin otázku, kdo povede ministerstvo spravedlnosti místo Taťány Malé, která rezignovala kvůli podezření z opisování v diplomové práci a podvádění při výkonu koncipientské praxe.

Už v úterý ráno dostal prezident Miloš Zeman návrh na nového ministra spravedlnosti. Má jím být místopředseda a faktický šéf legislativní rady vlády Jan Kněžínek, který učí ústavní právo na Právnické fakultě Karlovy univerzity. On-line deníku Aktuálně.cz to řekly dva na sobě nezávislé zdroje z vlády a ČTK informaci potvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Ano, Kněžínek bude pověřen řízením ministerstva. Je jediným možným kandidátem, nechceme kolem toho dělat humbuk," řekl redakci jeden ze zdrojů redakce.

Kněžínek je uznávaný odborník na české právo a před časem na něj upozornil sám premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci v Černínském paláci. Na té vysvětloval, proč prezident Miloš Zeman nejmenoval šéfem diplomacie Miroslava Pocheho podle požadavku sociálních demokratů. Prezident europoslance odmítal jmenovat kvůli rozdílným názorům na migraci.

Kněžínek tehdy Babišovi pomohl vyhnout se problému s koaličním partnerem. Po konzultaci s ním premiér Zemanovi předložil seznam, ve kterém v souladu s požadavky ČSSD figuroval Poche, ale zároveň prezidentovi umožnil pověřit vedením resortu Jana Hamáčka.

"Hradu jsem předal jediný seznam, a to v pondělí. Potvrzení Hradu mám v devět hodin deset minut ráno," řekl před dvěma týdny Babiš s tím, že postup a nominaci koordinoval s "faktickým šéfem legislativní rady vlády Janem Kněžínkem".

Zeman možnosti využil a řízením diplomacie dočasně pověřil Hamáčka, který je současně i ministrem vnitra.

Kněžínek pracuje na úřadu vlády a je znalcem ústavního práva. Před třemi lety ho vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenovala takzvaným prošetřovatelem, který měl vyšetřovat protiprávní jednání členů vlády nebo dalších vysoce postavených činitelů.

V této funkci řešil například případ náměstka ministra financí Tomáše Vyhnánka, který v lednu 2016 nařídil úřednici ministerstva, aby v Bruselu zjišťovala informace od Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) k vyšetřování Babišovy dotační kauzy Čapí hnízdo.

Kněžínek rozhodl, že Vyhnánek ani Babiš zákon neporušili. Ministerstvo financí později podle serveru Neovlivní.cz zahájilo kárné řízení se zmíněnou úřednicí i Vyhnánkem a také se dvěma dalšími úředníky.

 

Právě se děje

Další zprávy