Otec a syn Svěrákovi se neshodli. Podívejte se, koho chtějí osobnosti vidět na Hradě

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
13. 1. 2018 9:39
Před každými volbami se kandidáti do různých politických funkcí snaží získat podporu známých osobností, které by jim přinesly další voličské hlasy. Nejinak tomu je při letošních prezidentských volbách, zejména někteří kandidáti dokázali přesvědčit zajímavé osobnosti, které jim vyjadřují podporu zejména ve videospotech. V případě spisovatele Jiřího Stránského se pochlubili jeho podporou hned dva kandidáti - Jiří Drahoš a Pavel Fischer. A shodou náhod tito kandidáti "rozdělili" známou dvojici Svěrákových, otce Zdeňka a syna Jana. Zatímco starší z nich vyslovil podporu Drahošovi, mladší bude volit Fischera.
Foto: Ludvík Hradilek

Pavel Fischer

Naopak Pavel Fischer se na stránkách chlubí řadou spotů, na nichž mu známé osobnosti vyjadřují podporu. Tohoto bývalého spolupracovníka Václava Havla podpořili například čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, biskup Václav Malý, expremiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart, socioložka Jiřina Šiklová nebo herci Jan Potměšil, Jiří Mádl a Oldřich Navrátil či zpěváci David Koller a Hana Ulrychová. Mezi Fischerovými podporovateli je také režisér Jan Svěrák.  

"Nepůsobí arogantně, neslibuje, že vyřeší něco, co nejde vyřešit, a má velkou politickou zkušenost," říká Svěrák o Fischerovi. Schwarzenberg, Malý, Šiklová i další znají Fischera ještě z doby, kdy byl na Pražském hradě jako spolupracovník Václava Havla, a upozorňují, že s ním mají ty nejlepší zkušenosti.

"Ví, co obnáší prezidentské povolání, je to zkušený diplomat. Pavel Fischer má charakter, který je nutný pro hlavu státu," říká Schwarzenberg. "Je nejlépe připravený na plnění funkcí hlavy státu. Zná dokonale, jak to chodí ve světě. Je to skvělý otec rodiny a naprosto spolehlivý člověk," připojuje se Pithart. "Především si vážím toho, že má empatii pro lidi potřebné," vzpomíná další vlastnost biskup Malý.

 

Právě se děje

Další zprávy