Špatná zpráva pro Babiše. Poslanci mu zakázali půjčky i obří dary pro hnutí ANO

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 29. 6. 2016 12:47
Strany nově nesmí přijmout dar od fyzické osoby či firmy vyšší než tři miliony korun. Navíc si v budoucnu smějí půjčit jen od registrovaných bank. To může být problém pro hnutí ANO, jehož šéf Andrej Babiš dotuje kampaně desítkami milionů korun ze svého. Sněmovna také schválila omezující limity na předvolební kampaně. Za volby do Sněmovny se nesmí utratit víc než 90 milionů korun.
Babiš už svému hnutí nepůjčí.
Babiš už svému hnutí nepůjčí. | Foto: Matej Slávik

Praha - Ministr financí Andrej Babiš už v budoucnosti nebude moci dotovat své hnutí ANO prostřednictvím obřích darů ani půjček. Partaje si nově budou moci půjčovat pouze od bank a jednotlivé dary od fyzických osob či firem nesmí přesáhnout 3 miliony korun.

Přísnější pravidla pro hospodaření politických stran, která ve středu schválili poslanci, by měla platit už pro volby do Sněmovny příští rok. Musí je ale ještě schválit Senát.

Například před posledními parlamentními volbami Babiš svému hnutí daroval téměř 30 milionů korun na volby. Pokud by se chtěl omezení u darů vyhnout, musel by využít několika svých firem, aby naposílaly dary po menších částkách.

Neprůstřelný je ovšem návrh opozičního poslance Martina Plíška z TOP 09, aby stranám už nemohly půjčovat firmy ani fyzické osoby. "Návrh říká, že politickým stranám mohou půjčovat pouze instituce registrované Českou národní bankou, tedy zjednodušeně banky," uvedl Plíšek.

Babiš ani jeho holding Agrofert tak hnutí ANO od příštího ledna nepůjčí ani korunu. Babiš přitom v minulosti své straně poskytl půjčku ve výši desítek milionů korun - ještě na konci roku 2014 mu strana dlužila 65 milionů, loni dluh snížila na 37. Stejný problém jako Babiš by mohla mít i sociální demokracie, pokud by chtěla stejně jako v minulosti půjčku či dar od své akciové společnosti Cíl. Přesto většina sociálních demokratů návrh podpořila. Na rozdíl od Babišových lidí, kteří byli proti.

Andrej Babiš reagoval na schválený návrh s úsměvem a tvrdil, že s ním nemá problém. "Chci poděkovat panu poslanci Plíškovi, že mi hnutí vrátí peníze, které jsem ANO bezúročně půjčoval, a já je můžu smysluplně investovat. Hnutí si samozřejmě půjčí v bance," prohlásil a hned zaútočil na politické strany s delší historií než je ANO. "Paradoxem je, že návrh předložily politické strany, které se dlouhodobě financují netransparentně," tvrdil s tím, že policie nejnověji vyšetřuje sponzory ODS. 

Poslanci ve středu také schválili vznik nového úřadu, který bude "politické peníze" kontrolovat. Bude mít deset řadových zaměstnanců a pět volených kontrolorů, sídlit má v Brně. Ministerstvo vnitra odhaduje, že zřízení a první rok provozu úřadu přijde na 20 milionů korun. V dalších letech bude stát kolem 15 milionů.

Stamilionové kampaně skončí

Už od příštího roku navíc skončí předvolební kampaně za stovky milionů korun. Například za volby do Poslanecké sněmovny nebudou strany moci utratit víc než 90 milionů korun. Omezení dopadne hlavně na velké partaje s velkými příjmy - například hnutí ANO v minulých volbách do Sněmovny utratilo 111 milionů korun.

V krajských volbách budou strany moci utratit 7 milionů korun za každý kraj, v němž kandidují. Nadcházejících podzimních voleb se změny ještě nedotknou. Kandidát na senátora pak na svou kampaň bude moci dát maximálně 2,5 milionu korun, kandidát na prezidenta pak 50 milionů.

Pokud strana limit překročí, nově vzniklý Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran jí může uložit pokutu až ve výši jedenapůlnásobku překročené částky. Za porušení jiných pravidel hrozí pokuty až půl milionu korun.

Podle opozice ale formální limity problém nevyřeší a některé strany ho budou obcházet. Například tím, že si reklamu zařídí přes spřátelené firmy. “Limity jsou jen formální a skutečné výdaje mohou být mnohonásobně vyšší. Je to jen taková hra na transparentnost. Zákon neřeší například reklamu na Vodňanské kuře,” uvedl opoziční poslanec Martin Plíšek z TOP 09.

Narážel tak na reklamu holdingu Agrofert na drůbež, ve které těsně před volbami do Sněmovny v roce 2013 vystupoval majitel a kandidující šéf hnutí ANO Andrej Babiš spolu s hokejistou Jaromírem Jágrem. “Je velice složité dohledat, kde jde o svobodu slova a když už je to volební kampaň,” bránil své návrhy ministr vnitra Milan Chovanec.

Zveřejněte sponzory včas

Jiné předvolební kauzy z minulosti se ale do zákona dostaly - například nejasnosti kolem kampaně před volbou prezidenta. “Na podkladě zkušeností při volbě prezidenta republiky v roce 2013 se pro kandidující subjekty zavádí povinnost, aby nejpozději tři dny před volbami byly zveřejněny údaje o sponzorech jejich volební kampaně,” uvádí ministr vnitra v důvodové zprávě.

Naráží tak na fakt, že prezident Miloš Zeman zveřejnil velkou část sponzorů až poté, co bylo po volbě. Strany budou mít povinnost zveřejňovat všechny informace na transparentním účtu a nově se budou muset podepsat pod každou inzerci, kterou si zaplatí - tedy i tu negativní.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ovšem upozornil, že i toto opatření se dá obcházet přes soukromé subjekty. “Vezměte si třeba žluté autobusy pana Jančury s fotkou ministra Chovance. To bych připočetl ke kampani hnutí ANO. To si můžeme nechat jen zdát, že je to rovná soutěž politických stran,” uvedl Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy