Kalousek neuznává Fischerovu dohodu s kraji o železnici

Domácí Domácí
1. 5. 2011 14:40
Od jejího zrušení si slibuje miliardy, které nezískal ze zdanění stavebního spoření
Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stát nemá povinnost financovat ztráty regionální železniční dopravy na základě dohody, kterou sjednal s hejtmany Nečasův předchůdce Jan Fischer

V diskusním pořadu Partie televize Prima to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Memorandum z roku 2009 mezi kraji a Fischerovým kabinetem, mělo platit deset let, tedy do roku 2019.

Kalousek nyní chce, aby jeho relevanci posoudili právníci a pokud jeho neplatnost potvrdí, tak stát tyto dotace podle Kalouska zruší nebo výrazně omezí. 

"Nejsem přesvědčen o tom, že je právně závazné. Za předpokladu, že není právně závazné, budu s kraji projednávat výraznou změnu. Buď úplné zrušení, nebo redukci této položky," uvedl Kalousek.

Pokud odborníci memorandum vyhodnotí jako právně závazné, tak stát podle něj bude muset dotace vyplácet. "Pak si pouze povzdechnu, že úřednická vláda přidělala ČR jeden mandatorní výdaj navíc, na který podle mého názoru neměla politické právo," uvedl Kalousek.

Zastavení dotace pro kraje

Ministerstvo financí se tento týden rozhodlo požádat vládu, aby kvůli rozhodnutí Ústavního soudu ohledně stavebního spoření dočasně zmrazila čerpání všech nespotřebovaných nároků kapitol státního rozpočtu z předchozích let, včetně 2,6 miliardy korun na financování ztráty regionální železniční dopravy.

Celkem se podle Kalouska jedná o osm miliard korun. Do 14 dnů pak chce ministr financí vládě předložit definitivní řešení propadu příjmů státního rozpočtu a krajů poté, co bude účastníkům stavebního spoření proti původním předpokladům vyplaceno navíc šest miliard korun.

S postupem ministerstva financí nesouhlasí předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Smlouva mezi kraji a vládou z roku 2009 je podle něj platná. Změnit její parametry lze podle Haška pouze po dohodě všech stran.

"To že pan ministr (Kalousek) usnesením vlády zavázal finance, my bereme jako problém, protože už to jde proti duchu memoranda. Nicméně očekáváme, že budou probíhat jednání," řekl Hašek.

Hejtmani chtějí bránit dotace i soudně

Pokud by vláda zastavila financování regionální železniční dopravy, tak kraje podle Haška budou soudně vymáhat plnění této smlouvy. Podle něj je totiž smlouva konstruována tak, že se může měnit jen pouze za souhlasu všech stran.

"Je opět vidět, že pan ministr Kalousek hodlá potrestat kraje a občany krajů za svoji vlastní neschopnost předložit zákon o stavebním spoření v takové formě, aby nebyl zrušen ústavním soudem České republiky," reagoval v pátek na zastavení dotací Michal Hašek.

Podle prvního místopředsedy ČSSD se Kalousek svým rozhodnutím jen sociálním demokratům mstí.

 

Právě se děje

Další zprávy