Kalousek naplánoval, že za tři roky ušetří 190 miliard

Petr Holub
20. 4. 2011 14:31
Vláda schválila nástřel rozpočtu na příští rok. Výdaje nesmí překročit 1154 miliard korun.
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První nástřel rozpočtu na příští rok schválila vláda. Výdaje podle něho nesmí překročit 1154 miliard korun.

Proti letošku se ušetří skoro třicet miliard a stejně úsporný kurs čeká Českou republiku až do roku 2014. „Cením si toho, že s návrhem souhlasili všichni ministři," komentoval výsledek ministr financí Miroslav Kalousek.

Schválením výdajových rámců vláda stanovila maximální státní výdaje do příštích tří let. Když plán dodrží, zajistí podle schváleného materiálu průběžný pokles rozpočtového deficitu. Už v roce 2013 schodek poklesne pod tři procenta, jak předepisují Maastrichtská kritéria Evropské unie.

Kalousek prohlásil, že takového cíle se nedosáhne, pokud vláda neučiní aktivní rozpočtová opatření. Fakticky to znamená další škrty na úrovni třiceti miliard každým rokem. „Pokud bychom je neučinili, překročili bychom rozpočtový rámec na rok 2014 skoro o sto miliard," upozornil ministr.

Návrhy škrtů v jednotlivých resortech předá jejich šéfům během května. Prozatím se spokojil s poznámkou, že půjde o zásadní transformaci všech státních příjmů a výdajů.

Stejně přísné jako letos

Letošní deficit odpovídající 4,6 procentům HDP byl zajištěn až díky škrtům ve výši 65 miliard. Pro příští tři roky se tedy bude šetřit polovičním tempem.

Příští škrty přesto mohou být v mnoha ohledech bolestivější, protože budou prohlubovat dosavadní opatření. Některé úspory v letošním roce jsou také pouze na účetní úrovni. Stát například získal 20 miliard tím, že nesnížil podle předchozích slibů pojistné na nemocenskou a stropy na sociální pojištění.

Úspory mohou ještě přitvrdit, pokud se státu nepodaří vybírat daně. Například letos se během prvního čtvrtletí na daních vybralo o desetinu méně, než se čekalo. Kdyby nepříznivá bilance vydržela do konce roku, bude státu v příjmech chybět 50 miliard. Výpadek příjmů si pak vynutí další úspory ve výdajích.

Kolik stát utratí

Rok Výdaje
(v mld Kč)
Deficit
(v pct HDP)
Nezbytné škrty
(v mld Kč)
2011 1182,9 4,6 n
2012 1154,2 3,5 28,9
2013 1176,8 2,9 60
2014 1211,7 1,9 98,4

Zdroj: Výdajové rámce ČR

 

Právě se děje

Další zprávy