Kalousek chce církvím vyplatit 59 miliard v dluhopisech

Domácí Domácí
16. 1. 2013 11:20
Podle ministra bude transakce výhodná pro obě strany. Církve návrh projednají
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá pro církve nabídku, aby 59 miliard korun církevních restitucí buď úplně, nebo částečně přijaly v podobě státních dluhopisů.

Kalousek uvedl, že taková transakce bude výhodná pro obě strany. Církve se budou možností zabývat, píše středeční Právo.

"Je to pro mě naprosto nová informace. Jde o zajímavý námět, který budou muset posoudit naši ekonomové, především investiční," reagoval pro Právo předseda Ekumenické rady církví, synodní senior českobratrské církve evangelické Joel Ruml.

Návrh smlouvy mají církve obdržet během února a mají ji uzavřít s vládou do konce září letošního roku.

Kalousek podle Práva do návrhu prosadil text: "ČR a církev se mohou dohodnout, že roční splátka finanční náhrady nebo její část bude vypořádána prostřednictvím převodu státních dluhopisů."

Kalousek to vidí jako oboustranně výhodné. "Je to nabídka, na kterou když církve přistoupí, bude výhodná pro obě strany. My jim nabídneme stoprocentně bonitní aktiva. A pokud si budou církve jisty, že po dobu splatnosti dluhopisů nebudou potřebovat likviditu, tak je to pro ně naprosto jistá investice. Pro stát by to znamenalo, že nebude muset vydávat cash, tedy hotové peníze," řekl Právu ministr.

"Pokud to bude pro církev zajímavé, pak neříkám ne. Pro nás začíná i proces stavění se na vlastní nohy, proto musíme vše dobře propočítat. A v této chvíli nebudeme brát ohled jen na to, zda je to výhodné pro stát, teď to musí být zajímavé i pro nás," dodal Ruml.

Celkem 17 církví má v restitucích vedle 59 miliard korun také dostat zpět 56 procent majetku zabaveného komunistickým režimem.

 

Právě se děje

Další zprávy