K předčasným volbám v létě 2009, zavelela ČSSD

Petr Holub a Kateřina Eliášová
2. 6. 2008 11:45
Oznámil to místopředseda strany Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka v soudní síni.
Bohuslav Sobotka v soudní síni. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jen dva dny poté, co ČSSD na programové konferenci ohlásila útok na vítězství v podzimních krajských volbách, velí do boje i o Poslaneckou sněmovnu.

Místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka oznámil, že strana si přeje předčasné parlamentní volby, které by se mohly konat v příštím roce, současně s volbami do Evropského parlamentu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Blog Bohuslava Sobotky na Aktuálně.cz

"Obáváme se, že se koalice nedokáže dohodnout na třech nejdůležitějších bodech současné agendy. Tím myslím smlouvu o radaru, reformu zdravotnictví a církevní restituce. Pokud by se koalice rozpadla, tak nějaké volby budou potřeba," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Bohuslav Sobotka.

"Chceme tím také upozornit, že nejsme připraveni jít do žádného typu velké koalice," zdůraznil Sobotka.

Švejnar: Pozor na pnutí v ODS

Sociální demokraté tvrdí, že termínem předčasných voleb odpovídají na výzvu Jana Švejnara. Ten na jejich programové konferenci řekl, že pnutí v ODS a celé koalici může vést k tomu, že ČSSD bude nabídnuta nová opoziční smlouva nebo velká koalice.

Jan Švejnar mluví jako host na programové konferenci ČSSD v Pardubicích.
Jan Švejnar mluví jako host na programové konferenci ČSSD v Pardubicích. | Foto: Ondřej Besperát
Švejnar radí ČSSD: Příliš agresivní styl vám nesvědčí

"To je varianta, na kterou musíte být připraveni a mít jasnou představu o podmínkách, za jakých byste byli ochotni se z ODS na jakémkoliv takovém řešení dohodnout. Z mé zkušenosti s občany, myslím, že by to, musely by to být podmínky principiální, programové a pro občany velmi jasně srozumitelné," řekl Švejnar.

"Já chci všechny občany ubezpečit, že žádná koalice s ODS do konce tohoto volebního období nepřipadá v úvahu. Nejlepším a nejčistějším řešením by byly mimořádné volby, ale já chápu, že pánové se budou svých pozic držet velmi silně," reagoval na jeho slova v ČT den nato šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Švejnar také vybídl sociální demokraty, aby respektovali zelené a lidovce jako své možné budoucí partnery, přestože jsou teď v koalici s "úhlavním nepřítelem". "Vytvářejte si k nim mosty," vyzval ČSSD Švejnar.

Špatný vtip

"Považuji to za špatný vtip. Nedovedu si představit, že v době, kdy máme splnit obtížný evropský úkol, poběží ostrá volební kampaň,"reagoval na oznámení sociálních demokratů premiér Mirek Topolánek.

Podle něho vláda vydrží.

Sobotka připouští, že volební kampaň na jaře 2009 může ohrozit kvalitu českého předsednictví. "Určitě by bylo lepší, kdyby předsednictví proběhlo v klidné atmosféře, to však nezáleží na nás," podotýká.

Vláda nestíhá

Sociálním demokratům nahrává skutečnost, že vláda nestíhá reformy tak, jak si je naplánovala.

Čtěte více: Reformy stojí, ministři nepohnuli se svou agendou

Navíc, všechny tři koaliční strany mají uvnitř své rebely, kteří s reformami tak, jak je vláda připravila, nesouhlasí.

Zdravotnické reformy ministra Julínka dráždí lidovce i zelené jako celek, ODS má problém s rebelující skupinkou vedenou Vlastimilem Tlustým. Jejich hlasování ohrožuje přijetí církevních restitucí, rebelové už ohlásili bojkot daňových změn připravených ministrem Kalouskem.

Část zelených má problém s radarem, část ODS zase s Lisabonskou smlouvou.

Problémy v koalici:
Nová rebelie na obzoru: V ODS se nelíbí Kalouskovy daně
Církve budou až v září. Trio v ODS to chce a může uspět
Vláda posvětila smlouvu o radaru, Liška se zdržel
Julínek slaví úspěch poplatků. Není však důvod

 

Právě se děje

Další zprávy