Švejnar radí ČSSD: Příliš agresivní styl vám nesvědčí

Kateřina Eliášová
31. 5. 2008 19:20
Kandidát na prezidenta to řekl na konferenci ČSSD
Jan Švejnar mluví jako host na programové konferenci ČSSD v Pardubicích.
Jan Švejnar mluví jako host na programové konferenci ČSSD v Pardubicích. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poražený prezidentský kandidát Jan Švejnar ve svém vůbec prvním velkém projevu po volbách poradil sociálním demokratům ubrat plyn v agresivní kampani.

"Příliš agresivní styl v tuto chvíli nesedí straně, která již měla vládní odpovědnost a je stabilní. Buďte asertivní a průbojní, ne agresivní," vzkázal sociálním demokratům Švejnar.

Socialisté pozvali šestapadesátiletého ekonoma na svoji programovou konferenci do Pardubic. Řeší tu nový předvolební program a představují další část kampaně.

Švejnar narážel hlavně na dubnovou negativní kampaň "ODSsouzeni k reformám". Stejně jako před dvěma lety před parlamentními volbami vsadila ČSSD na tvrdou kritiku ODS. Ani na konferenci ale členové sociální demokracie Topolánkovu vládu nešetřili.

ČSSD chce představit svoji novou tvář; přívětivou jak pro mladé a staré, tak pro chudé i bohaté. Ale konferenci v pardubické hokejové hale pojala jako symbolický zápas a tradičně tu padala tvrdá slova na adresu vlády.

Čtěte také: ČSSD zahájila volební kampaň. ODStřeluje ODS

A i když Paroubek dnes opětovně koaliční vládu kritizoval a "cupoval" jejich reformy, Švejnarovu zmínku o agresivitě okomentoval: "My nemáme zájem na tom být agresivní ve chvíli, kdy vedeme průzkum veřejného mínění o osm až deset procent nad ODS".

Lidé mají dost destrukce

Švejnar se naopak domnívá, že veřejnost teď spíš než negaci ocení otevřenost, nadhled a schopnost se dohodnout. "Lidé nechtějí destruktivní kritiku, chtějí argumenty, bez zbytečné polarizace," domnívá se Švejnar.

"Potřebujete přijít s pozitivním a realistickým programem, ne jen s negací vůči této vládě," dodal.

Za pravdu mu dávají politologové. "Negativní kampaní ČSSD maskuje de facto to, že nemá žádné výrazné osobnosti ani témata pro nadcházející krajské volby.

Lidé na to mohou brzy přijít, pokud budou používat stále jen tento kalibr," řekl Aktuálně.cz nedávno politolog Jan Kubáček.

Nenechte se ukolébat

Švejnar také varoval sociální demokraty, ať se nenechají ukolébat rostoucími preferencemi a tím, že ODS teď zmítají nepokoje uvnitř strany.

Jiří Paroubek a Jan Švejnar se smějí v Pardubicích
Jiří Paroubek a Jan Švejnar se smějí v Pardubicích | Foto: Ondřej Besperát

"Musíte být připraveni na to, že vám bude nabídnuta znovu opoziční smlouva nebo velká koalice. Měli byste mít představu, jak a jestli vůbec se s nimi chcete dohodnout," řekl také Švejnar.

Spojení s komunisty označil za obrovskou chybu a  vyzval ČSSD ke spolupráci se středovými stranami. "Měli byste lidovce i zelené respektovat jako partnery, vytvářejte si k nim mosty," prohlásil.

Paroubek povolební spolupráci nevylučuje. "Jsme strana, která tady má nejlepší koaliční potenciál," řekl.

Švejnarovská koalice

Švejnar ale jen nekritizoval. Zavzpomínal na prezidentskou volbu a na tzv. "švejnarovskou koalici", která mu umožnila být pro Klause docela tvrdým oříškem. Švejnara poslala do klání o prezidentské křeslo koalice ČSSD, Zelených, část lidovců spolu s menšími senátními kluby.

"V Senátu potřebujete uspět a zvýšit svůj vliv, určitě by pomohla "švejnarovská koalice". Pokusím se pro to v senátní kampani udělat, co bude možné," slíbil Švejnar.

"Zejména v druhém kole by to jistě mohlo pomoci," dodal Paroubek.

Ačkoliv Švejnar sám znovu řekl, že teď neuvažuje o vstup do politiky, nabídl ČSSD služby think-thanku, který chce v republice založit. "Jistě by si tady ČSSD mohla vzít inspiraci pro svůj předvolební program," řekl.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy