Julínek má hotový první zákon. Omezí volbu lékaře

Petr Holub
18. 4. 2008 19:44
Zákon o zdravotním pojištění už má paragrafy

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek už sepsal do definitivní paragrafované verze jeden z nejdůležitějších zákonů, jimiž chce zcela změnit systém českého zdravotnictví.

Jde o zákon o zdravotním pojištění a Aktuálně.cz má tuto verzi k dispozici.

Vyplývá z ní, že reforma omezí svobodnou volbu lékaře.

Pacientům bude omezován přístup k péči, zákon však jasněji než dosud popisuje, o jakou péči půjde. Lidé budou mít nárok na léčbu, u které je dokázáno, že je účinná a zároveň ekonomicky výhodnější než ostatní srovnatelně účinné alternativy.

Julínek, který své reformní kroky obhajuje sloganem: "Každému bude garantována odpovídající kvalita péče s nejkratší možnou čekací dobou," musí ještě návrh projednat s ostatními ministry.

V červnu by podle plánu měl zákon zamířit do sněmovny.

Jen některá ordinace a některá prohlídka

V tradičním zdravotnickém trojúhelníku - pacient, lékař, pojišťovna - dává nový zákon větší váhu pojišťovnám.

Na rozdíl od současného stavu nemusí pojišťovna uzavřít smlouvu s každým lékařem nebo nemocnicí. Stačí, když vytvoří smluvní síť, jejíž pojištěnci budou muset navštěvovat označené ordinace.

Jak hustá má být smluvní síť, zákon pojišťovnám neukládá. O tom podle chystaného zákona rozhodne svým nařízením vláda.

Pojišťovny dostanou šanci omezit nabídku ještě dalším způsobem. Jeden z paragrafů zní: "Zdravotní pojišťovna může stanovit seznam věcných dávek, u kterých si vyhrazuje možnost předem schválit jejich čerpání."

Do schvalovacího režimu nesmí pojišťovna zařadit pouze praktické lékaře, úrazy a zákroky při ohrožení života.

Další možnost omezit služby mohou pojišťovny využít jen se souhlasem klientů - podle toho, jaký zdravotní plán a jakou spoluúčast si pacient zvolí.

Julínkova douška

Zákon bude mít přílohu, která z pojištění některé zdravotní služby vyloučí, případně stanoví podmínky, kdo je může čerpat. V různých evropských zemích se neproplácí například péče zubních a očních lékařů, lázně, logopedie nebo fyzioterapie.

Přílohu však musí ministr teprve dopsat.

Jako zásadní přednost svého zákona označuje ministr Julínek nařízení, podle kterého musí nemocnice zveřejnit čekací seznamy na jednotlivé operace.

Pojišťovny budou muset publikovat hospodářské výsledky svých pojistných plánů, nemocnice budou informovat o kvalitě své péče. Podle jakých kritérií se mají hodnotit, to určí ministr.

Bez čínské zdi

Zákon ve formě s paragrafy vychází vstříc námitkám některých ministerstev. Například finance odmítaly povinnost kontrolovat, jestli klienti pojišťoven správně platí pojistné.

Julínek však zatím neuspokojil zásadní námitku legislativní rady vlády. Podle ní by měl zákon pojišťovnám nařídit, aby ve svých příjmech "čínskou zdí" jasně oddělovaly vybrané pojistné od svého majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy