Julínek: Pojišťovny prodám koncem roku 2009

Petr Holub
11. 4. 2008 11:10
Aktuálně.cz získalo dosud neveřejný materiál

Praha - Mlhy nad scénářem privatizace zdravotních pojišťoven se začínají trhat.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek informoval koaliční experty o plánu na transformaci zdravotních pojišťoven. Jde o nejdůležitější součást celé zdravotnické reformy. Aktuálně.cz má dosud neveřejný materiál k dispozici.

Experti budou o tezích transformačního zákona s Julínkem jednat příští čtvrtek.

Politici se pokusí dohodnout o zdravotnické reformě. Ministr zdravotnictví Julínek si je vede k premiérovi do Kramářovy vily
Politici se pokusí dohodnout o zdravotnické reformě. Ministr zdravotnictví Julínek si je vede k premiérovi do Kramářovy vily | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte souvislosti:
Julínek vyhrál, ostrý boj o zdravotnictví však zuří dál

Speciální zákon pro VZP

Pokud vláda a parlament reformu posvětí, začne se s transformací pojišťoven na akciové společnosti hned v lednu 2009.

Ministerský materiál připouští, že cesta nebude jednoduchá. "Zdravotní pojišťovny jsou dnes provozovány dle zákonů, které vylučují použití standardních právních forem. Mají plnou právní subjektivitu. Jejich majetek ale není majetkem státu, pojištěnců, původních žadatelů o založení ani plátců pojistného," píšou Julínkovi experti.

Přehlednější je přitom situace u největší pojišťovny VZP, která má být z veřejnoprávní organizace převedena na státní akciovou společnost speciálním zákonem. Podle expertů to umožňuje fakt, že byla speciálním zákonem už zřízena a tento zákon je tedy možné změnit.

Zákon má garantovat, že akcie VZP zůstanou navždy státní.

Foto: Reuters
Detailně:
To jsou ony: Zákony, o které se hádá Julínek

Klička pro zaměstnanecké pojišťovny

U osmi tzv. zaměstnaneckých pojišťoven není možné tuto cestu použít, protože byly založeny jiným způsobem. "V žádném případě také není možné realizovat zestátnění, neboť prostředky zdravotní pojišťovny patří pouze zdravotní pojišťovně, která je má pouze proto, že provozuje veřejné zdravotní pojištění," připouští Julínkovi lidé hlavní námitku odpůrců privatizace.

Navrhují však jinou cestu: "Je proto třeba převést samotné provozování veřejného zdravotního pojištění na novou právnickou osobu založenou současnou zdravotní pojišťovnou." Novou právnickou osobou má být právě akciová společnost určená k privatizaci.

Když nová akciová společnost převezme všechny závazky k pojištěncům, nebudou mít právní důvod ke stížnostem, například u Ústavního soudu.

Čtěte více:
Julínek tají plán, jak privatizovat pojišťovny

Kalendář privatizace

Technické provedení má podle Julínka jasný kalendář. Stávající pojišťovny budou fungovat ještě v první polovině příštího roku. Zároveň založí dceřiné akciové společnosti. Ty požádají nově vzniklý Úřad pro dohled nad zdravotními pojišťovnami o licenci k provozování zdravotního pojištění. Úřad jim je udělí k 30. červnu 2009.

Naopak veřejnoprávní "matky" budou ke stejnému datu likvidovány, protože zůstanou bez licence.

Osm zaměstnaneckých pojišťoven bude prodáno v druhé polovině roku 2009 podle zákona o velké privatizaci. Na účtech jim přitom zůstanou rezervy vytvořené v minulých letech. Julínkův náměstek doporučil částku 16-17 miliard, kterou by si pojišťovny včetně VZP ponechaly v rezervních fondech.

Zhruba stejná částka by měla patřit k výnosům privatizace. Spolu s prodejní cenou osmi pojišťoven bude rozdělena občanům před parlamentními volbami v první polovině roku 2010.

Kdo dostane 200 miliard

Experti ostatních stran zatím stanovisko k privatizačnímu scénáři připravují. Podle informací Aktuálně.cz budou požadovat, aby se vyjasnilo, jestli privatizace zaměstnaneckých pojišťoven neodporuje ústavě.

Budou se také zajímat o to, jakým způsobem bude zákon garantovat neprodejnost akcií VZP.

Jasné nejsou ani další otázky, například jaký právní předpis zaručí, že akciové pojišťovny budou skutečně plnit své závazky k pojištěncům. Předepisují to sice návrhy reformních zákonů, není však jisté, jestli je nemohou soukromé pojišťovny obejít.

Teze transformačního zákona rovněž přecházejí klíčovou otázku, komu bude po privatizaci patřit vybrané pojistné, které každým rokem dosahuje 200 miliard korun. Ignorují rovněž požadavek lidovců, aby peníze z veřejného pojištění byly v účetnictví pojišťoven jasně odděleny od jejich ostatních příjmů. 

Julínkův materiál nepopisuje ani podmínky privatizace pojišťoven, jestli se jich například mohou zúčastnit zahraniční firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy