Lidovci znovu proti Julínkovi. Odmítají jeho reformu

Kateřina Eliášová
6. 11. 2008 20:20
Celostátnímu výboru se nelíbí norma o zdravotních službách
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lidovci se opětovně postavili proti zdravotní reformě ministra Tomáše Julínka.

Členové celostátního výboru strany na podvečerním jednání rozebírali čtveřici zákonů. Nejvíce problémů mají se zákonem o specifických zdravotních službách. Z etických důvodů ho považují za nepřijatelný.

"Požadavky KDU-ČSL nebyly akceptovány a zapracovány do návrhu zákona," stojí v prohlášení širšího vedení lidovců, kteří vyzvali své ministry, aby zákon nepodpořili.

"Ten návrh nesplňuje naše požadavky. To není otázka pýchy. My nestavíme naši morálku nad morálku kohokoliv jiného. My jenom říkáme, že jako křesťané pro některé návrhy nemůžeme zvednou ruku," vysvětlil ministr Cyril Svoboda.

Koaliční strana má problém zejména s otázkou důvodů interrupcí, načasování interrupcí či umělého oplodňování pouze pro heterosexuální páry.

Lidovci si také nepřejí, aby zákony projednala 12. listopadu vláda, jak to zamýšlí ministr Julínek.

"Máme zásadní výhrady k tomuto zákonu, ale k dalším zákonům máme také připomínky," uvedl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. S Julínkem chce ještě jednat.

Lisabonu ano. A ještě letos

Pokud by se zákony v takto navržené podobě dostaly do sněmovny, rozhodně by pro ně nezvedlo ruku hned několik poslanců za KDU-ČSL.

EU Commission President Jose Manuel Barroso makes a speech during the "Treaty of Lisbon" ceremony in the Jeronimos Monastery in Lisbon December 13, 2007. European Union leaders will sign the 'Treaty of Lisbon' on Thursday to modernise the bloc's institutions and put behind them a difficult reform process that has lasted nearly a decade. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL
EU Commission President Jose Manuel Barroso makes a speech during the "Treaty of Lisbon" ceremony in the Jeronimos Monastery in Lisbon December 13, 2007. European Union leaders will sign the 'Treaty of Lisbon' on Thursday to modernise the bloc's institutions and put behind them a difficult reform process that has lasted nearly a decade. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL | Foto: Reuters

"Jsem přesvědčen o tom, že ty zákony v té podobě, jak jsou navrženy, nemohou být přijaty. Připomínky, které jsme k tomu dali nebyly vypořádány do dnešního dne," myslí si největší kritik Julínkových zákonů, poslanec Ludvík Hovorka.

"Já říkám, že všechny čtyři zákony nemají moji podporu," doplnila ho stranická kolegyně Michaela Šojdrová. Kdy by se měl Čunek s šéfem resortu zdravotnictví sejít, neřekl. "Budu dále jednat s ministrem Julínkem," řekl pouze.

Během večera přišla na řadu i ratifikace klíčového reformního dokumentu Evropské unie, známého jako Lisabonská smlouva. Širší vedení lidové strany schválení podporuje a míní, že by k němu mělo dojít ještě letos.

Osud "Lisabonu" má v tuto chvíli v rukou Ústavní soud. Ten by měl už přiští týden oznámit, zda není smlouva protiústavní. K soudu ji poslali senátoři ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy