Lékaři hrozí stávkou. Pokud ve vládě zůstane Julínek

Markéta Chaloupská
4. 11. 2008 15:32
Lékařský odborový klub žádá i vyšší platy
Saští odboráři se bojí, že plánovaná transformace v ČR může být signálem i pro změny v EU
Saští odboráři se bojí, že plánovaná transformace v ČR může být signálem i pro změny v EU | Foto: Roman Gazdík, Aktuálně.cz

Praha - Lékařský odborový klub pohrozil stávkou.

Zastavit ji může premiér Mirek Topolánek - pokud z vlády odvolá ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Právě o Julínkovi se nejvíce spekuluje v souvislosti s rekonstrukcí kabinetu, kterou v neděli oznámil premiér.

Stávkovat by se podle odborářů mělo v lednu a protest by měl trvat několik dní. Pokud by nezabrala, následovala by stávka delší.

Lékařský odborový klub požaduje vyšší platy pro zdravotníky, konkrétně zvýšení tarifů lékařů o 30 procent.

Peníze na platy se podle LOK najdou u zdravotních pojišťoven. "V současné době je ve zdravotních pojišťovnách třicet pět miliard, ke konci zde bude čtyřicet miliard, peníze na platy tedy jsou," myslí si předseda odborů Martin Engel.  

Jinak se odbory zachovají v případě, že bude Julínek vyměněn. Dostane čas tři měsíce. Nepřistoupí-li ale na požadavky odborů, bude stávka v nemocnicích v dubnu.

Jedině vyšší platy

Podle LOK se letos reálné mzdy lékařů kvůli inflaci propadly o sedm procent.

Místopředsedkyně LOK Jana Vedralová řekla, že lékaři ve státních nemocnicích mají průměrně 40 000 až 45 000 korun hrubého měsíčně. Tarifní složka tvoří polovinu platu lékařů, zbytek jsou odměny za služby a přesčasy.

"Tarifní složka je kolem 25 tisíc korun, u nastupujícího lékaře po škole je to 18 až 19 tisíc korun hrubého. Pouze tuto složku chceme navýšit o 30 procent," upřesnila Vedralová.

 

Právě se děje

Další zprávy