,,Jste marxista a nic neumíte," vysmál se Rath Nečasovi

ČTK ČTK
9. 12. 2010 15:59
Premiér označil Rathův proslov za "jakešovský" a přestřelka pokračovala
David Rath (ČSSD)
David Rath (ČSSD) | Foto: Petr Protivánek

Praha - Ve slovní ekvilibristiku se zvrhla dnešní výměna názorů mezi poslancem Davidem Rathem (ČSSD) a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Při dopoledních interpelacích padaly termíny jako „kovaný marxista" či „jakešovský proslov".

K přestřelce přitom oba aktéři nepotřebovali nijak objevné téma - snižování platů ve veřejné sféře.

Rath kritizoval nejen pokles mezd úředníků, ale také třeba daňovou politiku pravice. Hovořil i o problémech ve zdravotnictví a ve školství.

Na Nečasovu adresu Rath řekl, že není "pravičák, ale kovaný marxista".

Nečas označil Rathův proslov za "castrovský", neboť někdejší kubánský vůdce byl dlouhými projevy proslulý.

Premiér mimo jiné uvedl, že Rathovo ignorování situace veřejných rozpočtů je už příslovečné a škrty provádějí v evropských zemích i socialistické vlády.

ČSSD Nečas zkritizoval například za to, že prosazuje zavedení bankovní daně. "Víra v novou bankovní daň je mezi naivitou a ekonomickou hloupostí," řekl.

Na Rathovu adresu Nečas připomněl, že prodal za miliony zdravotnické zařízení, které v minulosti zprivatizoval. Jeho projev byl prý založen spíše na "dojmologii než faktologii".

Rath označil Nečasův proslov za „jakešovský" s poukazem na to, že někdejší vůdce KSČ Miloš Jakeš hovořil v jednom z proslovů o tom, jaké mají někteří lidé příjmy.

"Ano, na rozdíl od vás jsem bohatý a úspěšný člověk i mimo politiku," řekl Nečasovi Rath. Nařkl premiéra z toho, že nic neumí, a pokud by odešel z politiky, skončil by na úřadu práce.

 

Právě se děje

Další zprávy