Rath o Kalouskovi: Byl jsem u záchranky, poznám opilce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 11. 2010 20:30
Osobní útoky ve sněmovně? To je parlamentní demokracie, míní David Rath
David Rath
David Rath | Foto: Petr Protivánek

Praha - Důkazy o tom, že byl Miroslav Kalousek (TOP 09) ve sněmovně opilý nemám. Avšak poznal jsem to jako lékař, říká David Rath (ČSSD), který ministru financí doporučil, aby držel své pití na uzdě.

26. října od řečnického pultu pronesl směrem ke Kalouskovi: "Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste v úplně střízlivém stavu, pane ministře. Obvykle se to u vás pozná ze stupňující se agrese a vulgarity."

Nebylo to poprvé, co se oba pánové střetli. "Já se občas napiji, vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já se z toho vyspím," řekl například v minulém volebním období zase Miroslav Kalousek na Rathovu adresu.

Nejnovější Rathův výrok má ale dohru u mandátového a imunitního výboru: na základě stížnosti Miroslava Kalouska hrozí Davidu Rathovi až ztráta jednoho měsíčního platu.

Byla to jen reakce na Kalouskovo sprosté nadávání, tvrdí David Rath.

Miroslav Kalousek to odmítá: "Tam bylo 150 lidí a existují audiovizuální záznamy. Nemám důvod vyjadřovat se k jeho neustálým komentářům." Stenozáznam sněmovního jednání v inkriminovanou chvíli uvádí pouze "poznámka ministra Kalouska mimo mikrofon".

Rozhovor na toto téma Kalousek odmítl slovy, že "k tomu už není co dodat" a pro Aktuálně.cz jen stručně vysvětlil: "Rozhodl jsem se to dát mandátovému výboru ne proto, že bych se tím cítil osobně dotčen, protože osobně se mě doktor Rath dotknout nemůže. Ale jsem přesvědčen jako člen této sněmovny, že by se tato sněmovna měla vzdát jistého typu hulvátství, který charakterizoval sněmovnu minulou."

David Rath k rozhovoru svolil.

A.cz: Máte důkazy, že byl ministr financí v té době opilý? Nebo: seženete je?

Já jsem především lékař internista, pracoval jsem jako zástupce vedoucího metabolické jednotky na interní klinice v Motole a dále jako primář záchranné služby asi pět let. To je asi tak, jako byste se ptal statika, který prohlédne dům, zda je jeho statika v pořádku a jaké má důkazy. Prostě to je součást mé profese poznat na lidech téměř na první pohled, zda jsou pod vlivem nějaké návykové látky.

A.cz: Problém je ale v tom, že pro předsedu mandátového výboru je to tvrzení proti tvrzení - není tam důkaz, dechová nebo krevní zkouška, nic hmatatelného...

Promiňte, ale já stále trvám na tom, že já jsem prostě zkušený atestovaný lékař a tohle je součást mé profese.

A.cz: Tak tedy odhadněte, jak to dopadne...

Vzhledem k tomu, že vládní koalice tam má většinu, tak si odhlasují cokoliv. Klidně si odhlasují, že feldkurát Katz ve Švejkovi kázal vždycky zcela střízlivý, a stejně tak ministr Kalousek, byť by byl opitý pod obraz boží, tak si odhlasují, že byl střízlivý jako Panenka Marie. V okamžiku, kdy se o pravdě a nepravdě hlasuje, tak je to fraška.

A.cz: Je pravda, že jste sháněl svědky i mezi novináři?

Já jsem nesháněl svědky, ale vzhledem k tomu, že někteří novináři ten den mi sami říkali, že Kalousek je opět opilý. Ale nebylo to tak, že bych já to inicioval. I někteří kolegové lékaři ze sněmovny mi to říkali spontánně taky.

A.cz: Proč útok zrovna na ministra Kalouska? Rozhodně by ve sněmovně nebyl sám...

Já nechci být nějaký puritán a mentorovat pana Kalouska, aby nepil, ať si dělá, co chce. Na druhou stranu on když se napije, je hodně útočný. A toto byla reakce na velmi sprostá slova, kterými na mě tam pokřikoval k řečništi od stolku zpravodajů. Z blízkosti asi jednoho metru mi sprostě nadával.

A.cz: Vy spolu tyto slovní přestřelky nemáte poprvé. Překvapila vás ta stížnost u mandátového výboru?

Dřív tady byla takových přestřelek celá řada, i ostřejších. Je to úsměvné o to, že sám nedávno ve sněmovně konstatoval, že se občas opije. U něj je to hodně nečekaná reakce, připisuji to tomu, že ztratil nervy.

A.cz: Vy máte pověst člověka, který nejde pro slovo daleko, až člověka-hulváta. Nevadí vám tato image?

Myslím, že jsem nepoužil ve veřejném hovoru nějaké vulgární slovo. Prostě to, že používám sarkasmus, ironii - to je celkem běžné všude na světě. Já za to nemohu, že skuteční hulváti, jako byl pan Topolánek nebo pan Kalousek, se do mě strefují, že jsem hulvát. Je zvláštní, že nikdo neoznačoval Petra Nečase za hulváta, když svého času označoval Vladimíra Špidlu za Vladimíra Iljiče Špidlu, nebo sociální demokracii řekl, že je „totalibán".

A.cz: Vy jste ale jednou přiznal, že opozice - aby byla zajímavá - musí mít ostřejší rétoriku. Není to tedy u vás spíše image?

Tak samozřejmě, že opozice musí vynaložit víc energie a víc kreativity na to, aby byla vidět.

A.cz: A je to třeba i tento případ, ta "kreativita"?

Každý, myslím, má nějaký svůj recept. Jediným arbitrem jsou ve finále voliči.

A.cz: Patří ale tyto osobní útoky do sněmovny?  Jako volič bych čekal ostrou debatu o zákonech, ne osobní útoky, kdo je opilec...

Já jsem nikdy nikoho neoznačil za opilce. Já jsem jenom doporučil panu Kalouskovi, aby držel svoji vysokou hladinu alkoholu a nervy na uzdě a doporučil jsem mu abstinenci. Tam není jediné slovo o nějakém opilství. A co se týče těch střetů: podívejte se na parlament britský nebo německý. Je to součást parlamentní demokracie. U nás někteří lidé stále žijí ve zvláštní křeči toho minulého režimu, kdy se všichni museli tvářit strnule a říkat fráze. Stále řada lidí nepochopila, co je parlamentní demokracie.

A.cz: Ale "strnulé tváře" a "fráze" anebo častovat se nadávkami z parlamentní tribuny - to je přece rozdíl...

Já sám žádné nadávky nepoužívám, nikdy jsem je nepoužil, a doufám, že se to vystříhám i do budoucna. Používali je pánové Klaousek, Topolánek, někdy i pan Nečas. Arbitrem jsou voliči.

A.cz: Dobře, vy třeba nepoužíváte sprostá slova, ale třeba "jen" útočný sarkasmus osobního charakteru...

Já myslím, že osobní ironie, osobní sarkasmus do politiky patří.

A.cz: Nehraje ale u vás poslanců roli i pocit beztrestnosti za projevy v parlamentu?

Určitě ne. Já jsem byl ironický a sarkastický vždycky. Měl jsem s tím potíže i za studií za minulého režimu, dostal jsem několik veřejných důtek. A to byl hluboký komunismus, kdy jsem žádnou beztrestnost nepožíval.

A.cz: Mám z vás pocit, že si v tom docela libujete...

Tak já mám rád, když je trochu legrace.

 

Právě se děje

Další zprávy