Jména ministrů musí být do čtvrtka, seznam se zužuje

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
29. 6. 2010 17:15
Ve čtvrtek začnou jednat kluby koalice o rozdělění poslanců do výborů
Jednání nabírá obrátek. jasno o křeslech musí být do čtvrtka, tvrdí vyjednavači
Jednání nabírá obrátek. jasno o křeslech musí být do čtvrtka, tvrdí vyjednavači | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme vyjádření šéfa pražské ODS, podle něhož by ODS mělo zůstat křeslo ministra zdravotnictví

Praha - Vyjednavači koalice dosud odmítali debatu o složení nové vlády. Přivedlo je to do časové tísně.

Složení kabinetu by totiž mělo být hotové do čtvrtka, kdy musí poslanecké kluby nominovat své lidi do dalších významných funkcí ve sněmovních výborech.

"Do pátečního poledne se podávají návrhy na členství ve výborech. Do středy, nejpozději do čtvrtka, musíme mít jasno. Pokud neznáme klíč, kdo mají být předsedové výborů, který výbor - která strana, tak to není úplně dobře," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

"Adepty na ministry totiž například nelze zařadit do sněmovních výborů - i proto dohoda o vládních křeslech spěchá," potvrdil pak nezávisle na něm jeden z ministerských kandidátů.

VV stupňují tlak

I tak může vypadat vláda

ODS: premiér, průmysl a obchod, zdravotnictví, spravedlnost, obrana, doprava

TOP 09: finance, zahraničí, práce a sociální věci, místní rozvoj, zemědělství

VV: vnitro, životní prostředí, kultura, školství

O tom, že jednání o vládě už jedou naostro, svědčí i fakt, že se zpřesňuje a zužuje seznam možných ministrů, který redakce Aktuálně.cz od voleb průběžně uveřejňuje.

Věci veřejné už v posledních dvou dnech naplno řekly, že chtějí post ministra vnitra, rády by ministra školství a také post pro svého mecenáše Víta Bártu.

Na vnitro přitom otevřeně delegují předsedu Radka Johna, na školství se mluví u Josefu Dobešovi. Bárta by mohl získat místo ministra životního prostředí nebo místního rozvoje, o které se VV také zajímají.

Nečas už nemá kam couvnout, přání Věcí veřejných nejspíš vyslyší. I proto, že nejmenší koaliční partner pohrozil svou neúčastí ve vládě, pokud se John ministrem vnitra nestane.

"Považovali jsme zapotřebí nehrát roli malého bratříčka a něco nahlas říct. Reakce ODS nás překvapila. Za dvacet let se nestalo, aby si předseda politické strany účastnící se koaličního jednání řekl o konkrétní resort a toto bylo jedním z koaličních partnerů zpochybňováno," zlobí se Bárta.

"My takovým způsobem nejednáme. My máme rovněž nějaké požadavky, ale jaké to jsou, řekneme partnerům u jednacího stolu," uvedl Petr Gazdík.

Bude Šťastný štastný?

Pokud by VV získaly vnitro, výrazně by se tak snížily šance pražského kandidáta Rudolfa Blažka. Ale zase by se zvýšily u adepta na ministra zdravontictví Borise Šťastného, současného šéfa pražské ODS. Ta však dosud s Petrem Nečasem o možném zisku vládního křesla nejednala.

"Jisté je, že by ODS měla křeslo ministra zdravotnictví dostat," řekl sám Šťastný v úterý v rozhovoru pro Radiožurnál. "ODS v minulosti nesla velké náklady za reformní snahy v tomto velmi složitém resortu. Proto bychom měli mít příležitost naše vize prosadit."

 

Právě se děje

Další zprávy