Jak vysoká bude nakonec daň. Rozhodnutí padne dnes

Petr Holub
13. 8. 2007 0:00
Koalice hledá kompromis, jasno bude večer
Ministr Kalousek nepřipouští než marginální změny
Ministr Kalousek nepřipouští než marginální změny | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Daň z příjmu půjde dolů, naopak dolní sazba DPH se nad 9 procent nezvýší. Proto bude nutné škrtat v sociálních, zdravotnických a armádních výdajích.

Tímto směrem míří koalice, která připravuje pozměňovací návrh k reformnímu batohu.

Vyjednavači nechtěli během víkendu oficiálně informovat o průběhu jednání, až dnes zveřejní konečné výsledky na schůzích koaličních klubů. V deset hodin večer se pak do pozměňovacího návrhu zanesou poslední úpravy.

Ještě v úterý ráno pak bude koalice jednat s bývalými sociálními demokraty Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, kteří slíbili reformu podpořit. Odpoledne začne o vládním batohu jednat sněmovna.

"Není pochyb, že nějaký pozměňovací návrh vznikne," řekl na dotaz Aktuálně.cz jeden z vyjednavačů.

Superhrubá mzda vs realita

Tato daňová sazba ze superhrubé mzdy (SHM) odpovídá této sazbě ze současného základu daně (SZD)

SHM SZD 15 % 23,1 % 14 % 21,6 % 13 % 20,1 % 12,3 %

19 %

12%

18,5 %

Zdroj: MF

Zelení žádají kázeň

Při jednání je jednoznačný postoj lidovců a zelených.

KDU-ČSL přinesla na koaliční schůzku šest stručných návrhů, které mají pomoci rodinám. Jednoznačně trvá na zrušení poplatků u lékaře pro těhotné a děti do patnácti let. Stejně důležitý je požadavek, že se méně sníží rodičovský příspěvek matkám či otcům, kteří chtějí být s dětmi doma do čtyř let.

SOUVISLOSTI:
SPECIÁL: Vše o reformě daní a dávek

Zelení nepožadují v reformním balíku žádné úpravy, přejí si však, aby ani lidovci a občanští demokraté žádné převratné změny neprosazovali.

Bursíkovi lidé se naopak už dohodli, že ve sněmovně nepodpoří "ekologické" novely poslanců Miroslavy Ostré (KSČM) a Robina Böhnische (ČSSD). Ti například žádají osvobodit od daní benzín vyráběný z řepky. Zelení však upozorňují, že řepkový benzín se v této chvíli v Česku neprodává. O jeho osvobození se navíc vláda nejdříve musí dohodnout s Evropskou komisí.

ODS na dvou kolejích

Nejvíce změn přinesli občanští demokraté. První varianta, kterou připravil exministr financí Vlastimil Tlustý, doporučuje rovnou devatenáctiprocentní daň. V případě občanů by se počítala ze současného daňového základu a byla by tak ve skutečnosti o čtyři procenta nižší, než patnáctiprocentní sazba ze superhrubé mzdy, která je obsažena ve stávajícím návrhu.

Rebelující Vlastimil Tlustý
Rebelující Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

ČTĚTE VÍCE:

Výpadek příjmů rozpočtu by měla nahradit DPH (daň z přidané hodnoty), jejíž dolní sazba by se ze současných pěti nezvýšila na devět procent, jak požaduje vládní návrh, ale hned na třináct.

S druhou variantou přišel poslanec Michal Doktor, kterých chce od roku 2008 snížit sazbu daně z příjmu pro občany na 13,5 procenta ze superhrubé mzdy, v roce 2010 by sazba klesla dokonce na 12 procent. To je sazba ještě nižší, než navrhuje Tlustý. Také Doktor počítá s vyšší DPH.

Dopady návrhů na státní rozpočet

1. varianta
Daňová sazba ze superhrubé mzdy    15 procent
Sleva na dani pro poplatníka  24 840 Kč
Sleva na dani pro nepracující manželku 24 840 Kč
Sleva na dani pro dítě 10 080 Kč
Ztráta rozpočtu proti současnému stavu -19,4 miliardy Kč
2. varianta
Daňová sazba ze superhrubé mzdy 13 procent
Sleva na dani pro poplatníka   18 120 Kč
Sleva na dani pro nepracující manželku  18 120 Kč
Sleva na dani pro dítě   10 080 Kč
Ztráta rozpočtu proti současnému stavu -26,1 miliardy Kč
3. varianta
Daňová sazba ze superhrubé mzdy  12 procent
Sleva na dani pro poplatníka  15 120 Kč
Sleva na dani pro nepracující manželku  15 120 Kč
Sleva na dani pro dítě 10 080 Kč
Ztráta rozpočtu proti současnému stavu  -30,9 miliardy Kč


Zdroj: Ministerstvo financí
Ztráta rozpočtu vypočtena pro první rok po reformě.

Oba občanští demokraté chtějí také rychleji snižovat daně podnikům. Současný vládní plán předpokládá příští rok pokles na 22 procent, k devatenácti procentům by se došlo až v roce 2010. Tlustý chce 19 procent hned, Doktorovi stačí o procento rychlejší pokles v roce 2008.

Hledá se 20 miliard

Oba plány narážejí na stejnou překážku. Lidovci nepodpoří návrh, s dolní sazbou DPH přes devět procent. Melčák a Pohanka dokonce požadují sazbu ještě nižší. Tlustého i Doktorův by tak způsobily rozpočtu schodek, který by znemožnil splnit reformní cíl dosáhnout už v roce 2008 deficitu pod 3 procenta HDP.

Další reformátor z řad ODS - poslanec Michal Doktor
Další reformátor z řad ODS - poslanec Michal Doktor | Foto: ODS

Snížit sazbu daně z příjmu občanům o jediné procento (ze superhrubé mzdy), znamená podle ministerstva financí pro rozpočet výpadek 15 miliard, u daně podniků o 7 miliard.

Poslanec Doktor chce příliš vysokému výpadku zabránit tím, že zároveň sníží odečitatelné položky pro daňového poplatníka a jeho rodinné příslušníky. Tím je možné zajistit, že příjmy rozpočtu nepoklesnou o víc, než 10 miliard korun. Pokud se ovšem rychleji sníží daně podnikům, může být výpadek až 20 miliard.

Koaliční politici proto uvažují o škrtech v jednotlivých resortních kapitolách. Podle informací Aktuálně.cz hledají úspory v dalším snížení sociálních dávek a u zdravotnických dotací. Největší prostor k úsporám ovšem dává armáda, která může odložit své investice do transportérů.

Podle toho, jak úspěšní při svém hledání budou, bude možné snížit daň z příjmu.

 

Právě se děje

Další zprávy