Jak se ždímou miliardy? Video šéfa Motola uniklo na web

Martina Machová Petr Holub, Martina Machová
2. 2. 2011 18:27
Ředitel motolské nemocnice na videu ze semináře poodhaluje, jak dělat zdravotnický byznys
A na kulichy buďte hodní, radí ředitel Ludvík primářům.
A na kulichy buďte hodní, radí ředitel Ludvík primářům. | Foto: Aktuálně.cz

* Aktualizováno o reakce předních sociálních demokratů v úvodu textu

Praha - V době finišující protestní kampaně lékařů uniklo na internet video, které poodhaluje poměry v oboru.

Ředitel Motola, jedné z největších českých nemocnic, a dnes už také vlivná postava pražské politiky Miloslav Ludvík vykládá veřejně o tom, jak se "dělá zdravotnický byznys".

Z fragmentů jeho projevu na semináři motolských lékařů v Krkonoších, který byl publikován na serveru YouTube, lze udělat shrnutí: Fakultní nemocnice Motol je v područí machinací se zakázkami a stát ji podporuje jen díky tvrdému lobbingu jejího ředitele.

Výroky z nahrávky, na kterou náš deník upozornil ve středu po obědě, vyvolali o pár hodin později reakci i v ČSSD, jejíž barvy ředitel Ludvík v Praze hájí.

"Je nutné, aby ministr (zdravotnictví Leoš Heger - pozn.red) nechal prověřit pravdivost nahrávky, dnešní technika dokáže divy. Pokud bude nahrávka pravdivá, pak by měl ministr konat," komentoval video stínový ministr zdravotnictví David Rath.

I vlivný pražský sociální demokrat Petr Hulinský, počítaný mezi Ludvíkovi spojence, chce s ředitelem o nahrávce mluvit. "Jde údajně o sestříhané video. Rád bych se podíval na celou délku a zjistil, zda nejde o jakékoli porušení platných právních norem. Zároveň bych rád s panem ředitelem osobně hovořil, protože některé výroky si zaslouží jeho komentář," zaslal své vyjádření pomocí SMS předseda pražských sociálních demoktratů.

Přednáška na výjezdním zasedání

Na výjezdním zasedání, kterého se účastnilo celkem dvě stě motolských lékařů, především přednostů a primářů, například ředitel Ludvík v bílé košili s rozhalenkou vysvětluje podřízeným, jak a proč nemocnice získala částku 4,5 miliardy na investice.

"Tak to fakt není proto, že by si někdo myslel, že to ten Motol opravu potřebuje a že je to nutný a že to nikam jinam nepůjde. Ne to všichni zapomeňte. To je výsledek poměrně hodně tvrdého lobbingu v těch vyšších patrech tohoto státu," říká Ludvík a dodává: "Naštěstí my jsme malá země, tak se člověk neuběhá."

Mluvčí nemocnice Jaromír Morávek autentičnost výroků nezpochybňuje. "Určitě budeme reagovat, ale odpověď se zatím připravuje," uvedl ve středu v poledne na dotaz Aktuálně.cz. V době vydání nedorazila, později nemocnice v reakci na video vyrazila do protiútoku proti Evě Jurinové, čerstvě odvolané mluvčí Motola.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Heger to schytal

Vystoupení ředitele Ludvíka, který byl mimo jiné v posledních komunálních volbách jednou z hlavních tváří kandidátky sociální demokracie, je na zmíněném videu zakomponováno do obrázku ze širší debaty o právě probíhající akci Děkuje, odejděte.

Záběry z debaty v televizi jsou proloženy vystoupením ředitele na semináři.

Kromě vysvětlení, jak se Motol dostal k miliardám, se tu Ludvík otírá o současného ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který byl před několika lety kritikem masívních státních dotací do Motola. (Dobová Hegerova kritika ZDE)     

V jednom ze vstupů pak Ludvík hovoří s lékaři velmi otevřeně o machinacích v nemocnici.

"Ono to takhle je. Korupce zdravotníků ze strany dodavatelů, Páni přednostové, primáři samostatných oddělení velmi dobře vědí, že my občas soutěžíme, ale ta soutěž vypadá tak: Je pět firem, které dodávají nějaký materiál, tak se řekne, firma A se zúčastní, firma B se zúčastní, firma C se zúčastní, firma D vyhraje, firma E se zúčastní. A pak se to prohodí. Fakt si myslíte, že to nevím? Jak dlouho myslíte, že dělám v tom oboru, jak dlouho se s těma lidma znám? To jsou mí osobní kamarádi," upozornil ředitel kolegy, že situaci v nemocnici má pod kontrolou.

A pečujte o kulichy

V dalším fragmentu Ludvík lékaře vyzývá, ať vycházejí vstříc tzv. kulichům. Jde zpravidla o politiky a ministerské úředníky, kteří rozhodují o dotacích a zasluhují nejlepší zacházení.

"Čtyři a půl miliardy na investice jsme nedostali proto, že by si někdo myslel, že Motol potřebuje a že to nejde jinak," připomněl ředitel. Podle něho rozhodl tvrdý lobbing právě mezi "kulichy" z nejvyšších pater politiky a státní správy.

Zástupci motolské nemocnice zatím pouze spekulují, kdo vynesl záznam. Ředitel Ludvík v ranní tiskové zprávě vyjádřil obavu, že se mu bude mstít počátkem týdne propuštěná tisková mluvčí Eva Jurinová.

 

Právě se děje

Další zprávy