Hlasovat pro mise nebo ne? ČSSD rozhodne příští týden

Kateřina Eliášová
20. 1. 2009 17:35
Šéf strany Jiří Paroubek ruku nezvedne určitě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci za ČSSD sice míří k tomu, že podpoří prodloužení misí českých vojáků v zahraničí, ale definitivní rozhodnutí stále nepadlo.

Poslanecký klub sociálních demokratů sice o misích jednal, ale omezil se jenom na diskusi o návrhu, který v pondělí schválila vláda. Klubu chyběl nejvýznamnější člen - předseda strany Jiří Paroubek, který byl dnes v Brně.

"Zahájili jsme debatu nad tímto tématem, rozhodnutí padne příští týden," sdělil Aktuálně.cz poslanec a předseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček.

Vedení ČSSD už minulý týden doporučilo zrušit někdejší usnesení, které poslancům zakazovalo pro prodloužení pobytu vojáků hlasovat.

Paroubkova ruka dole

Podle Hamáčka se většina členů klubu stavěla k vládnímu návrhu konstruktivně.

"Nejčastěji se objevovaly názory, že návrh Parkanové je posunem k požadavkům ČSSD. To nás potěšilo," uvedl Hamáček. 

Jiří Paroubek kompromisní návrh z dílny ministryně obrany nepovažuje za "skvělý a převratný". On sám pro něj ruku nehodlá zvednout.

Foto: Armáda ČR

"Nebudu ale nikomu bránit v hlasování pro mise," řekl Aktuálně.cz.

Hamáčkova nahoře

Poslanec Jan Hamáček v této souvislosti připomněl, že hlasování bude nejspíš individuální - ale ani to poslanecký klub zatím nevyřešil. "Já jsem ochoten tento vládní návrh v přepracované formě podpořit," uvedl Hamáček.

Podporu návrhu na prodloužení misí už za klub KDU-ČSL slíbil i jeho šéf Pavel Severa. "Pro budou všichni, včetně Ludvíka Hovorky, který s tím měl původně problém," uvedl.

>H1>Oddělené hlasování

O souhlasu zahraničním misím jednala v úterý ministryně Vlasta Parkanová se zelenými poslankyněmi Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou, které loni v prosinci také pro mise nehlasovaly.

Výsledkem schůze je podmínka. Poslankyně budou pro, pokud Parkanová ve sněmovně navrhne oddělené hlasování o jednotlivých misích.

"Na prosincové schůzi jsme nemohly vládní návrh zahraničních vojenských misí AČR podpořit, protože nedošlo k oddělenému hlasování o jednotlivých misích. Oceňujeme, že od té doby ministerstvo obrany výrazně snížilo počet našich vojáků v misi ISAF v Afgánistánu a také že došlo k dohodě o ukončení mise Trvalá svoboda v Afgánistánu," napsaly poslankyně v tiskovém prohlášení.

Chceme jednat o poplatcích

Sociální demokracie zatím prosazovala politický obchod - souhlas s misemi chtěla vyměnit za to, že parlamentem projde zrušení poplatků u lékaře.

To se zatím povedlo jenom ve sněmovně, senát bude poplatky nyní řešit. Senátoři vládních stran už chystají změny - místo úplného zrušení mají být poplatky proti nynějšímu stavu omezeny. 

"Zatím nás nikdo z koalice kromě pana Čunka k jednání o poplatcích nevyzval," připomněl Paroubek, že by se jeho strana ráda jednání o novém návrhu poplatků zúčastnila.  

Na úplném zrušení poplatků šéf socialistů už netrvá. "Pokud vládní strany přijdou s rozumným kompromisem ohledně poplatků, jsme připraveni jednat," řekl Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy