Koalice v senátu vymýšlela, jak zabrání rušení poplatků

Kateřina Eliášová
13. 1. 2009 19:04
Senát chce zabránit úplnému zrušení poplatků
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátoři už mají první obrysy dohody, jak při hlasování v senátu zabránit úplnému zrušení zdravotnických poplatků.

Koncem roku to prosadila sociální demokracie spolu s rebelujícími koaličními poslanci.

Senát teď chce návrh zrušit poplatky úplně změnit a vrátit k hlasování zpět do sněmovny. Jednali o tom dnes zástupci koalice.

"Dohodli jsme se na tom, že se pokusíme udělat takovou variantu, která by byla průchozí v Poslanecké sněmovně," řekla Aktuálně.cz šéfka senátního zdravotního výboru Alena Palečková.

Návrhy teď posoudí koaliční poslanecké kluby.

"Existuje několik bodů, nad kterými je třeba diskutovat a projednat je s těmi poslanci, kteří mají nějaké výhrady. Další jednání v senátu bude dále pokračovat nad jejich výhradami," uvedla Palečková.

Zpět k poplatkům

Senátoři spolu se zástupci poslaneckých klubů a ministerstva zdravotnictví diskutovali o prvních návrzích, jak poplatky vrátit zpět do hry.

Počítá se tak například s omezením platby poplatků pro děti do patnácti, respektive osmnácti let, zmírněním limitů pro děti a seniory a s úpravou poplatků v lékárnách.

Poplatek by platil pacient pouze v případě, že by u léku nebyl doplatek. Pokud by musel pacient musel za lék doplácet, zdravotní poplatek 30 korun za položku by už platit nemusel.

"Návrhy teď projednáme s poslanci, kteří měli k původnímu Julínkovu návrhu poplatků výhrady," řekl deníku Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

Jednání bez ČSSD

Koalice dnes jednala bez účasti sociálních demokratů, kteří i nadále požadují úplné zrušení poplatků a podmiňují tím i případné schválení zahraničních misí českých vojáků.

"Spojování zahraničních misí a poplatků je nehorázné, jde to proti občanům této země," uvedla Palečková.

Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje.
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje. | Foto: Ludvík Hradilek

Nevyloučila ale, že s koaličním návrhem se na socialisty obrátí.

Jednání o možné podpoře zahraničních misí mezi ODS a ČSSD zatím neproběhla, vláda zatím také návrh o jejich prodloužení a případné posílení o týden pozdržela.

Vojáci jsou teď v bojových misích jen s dočasným mandátem, který vyprší koncem února. Do té doby by měla sněmovna přijmout návrh, aby jejich mise byly prodlouženy nejméně do konce roku.

O zdravotnických poplacích bude senát hlasovat koncem ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy