Vláda vyšla vstříc ČSSD, nabízí méně vojáků na mise

Kateřina Eliášová
19. 1. 2009 13:20
Souhlas s misemi přislíbila i ČSSD
Prezident Václav Klaus si přišel jednání vlády mimořádně poslechnout.
Prezident Václav Klaus si přišel jednání vlády mimořádně poslechnout. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda v pondělí dopoledne schválila nový návrh ministerstva obrany zabývající se působením české armády v zahraničních misích.

Jednání kabinetu se účastnil i prezident Václav Klaus. Ocenil, že diskuze o misích se dnes účastnili i zástupci poslanecké sněmovny a senátu.

"Možná k ní mohlo dojít dříve, možná jsme se mohli některých problémů zbavit předem. Věřím, že k dohodě se schyluje a pozměněný návrh bude přijat v parlamentu," řekl prezident novinářům při odchodu ze Strakovy akademie.

Na rozdíl od prosincového jednání má teď nový návrh šanci na úspěch. Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pátek prohlásil, že nebude svým poslancům bránit v hlasování pro mise.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová návrh na rozmístění vojáků po prvním debaklu ve sněmovně přepracovala.

"My jsme při jednání se sociálními demokraty ustoupili tam, kde to z důvodu bezpečí vojáků bylo možné," řekl na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek.

Foto: Armáda ČR

Původní návrh z loňského podzimu počítal s vysláním 745 vojáků. Teď se jejich počet snížil na 480, přičemž dalších sto vojáků bude do konce roku působit v Afghánistánu v operaci Trvalá svoboda.

"Pro nás byl původní návrh naprosto nereálný. S nynějším návrhem by neměl být problém," uvedl minulý týden pro Aktuálně.cz poslanec za ČSSD a šéf zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček.

Socialisté budou o zahraničních misích jednat na svém úterním poslaneckém klubu.

"Věřím, že tato zkušenost poslouží vládě k tomu, aby napříště tato závažná témata diskutovala s opozicí od začátku," uvedl Hamáček, který je připraven pro kompromisní návrh hlasovat.

Volá Lógar

Foto: Armáda ČR

Premiér Topolánek se během tiskové konference telefonicky spojil se zástupci české armády, kteří operují pod hlavičkou ISAF v Afghánistánu.

"V poslední době je v Lógaru klid, nálada je tu dobrá, všichni máme poměrně dost práce a děláme vše pro to, abychom naši misi dovedli úspěšně do konce," ujistil vládu i novináře velitelem vojenské části rekonstrukčního týmu v Lógaru Pavel Lipka.

Jednat se bude i s koaličními poslanci

Pokud sněmovna vládní návrh odsouhlasí, vojáci už nebudou mít dočasný mandát, jako je tomu nyní. Prodlouží se až do konce tohoto roku.

Premiér Topolánek dnes potvrdil, že hlasovat se bude nejpravděpodobněji na řádné schůzi, která začíná 3. února.

"O podpoře tomuto novému návrhu chceme jednat také s poslanci kteří měli dosud s misemi problém. Tedy s poslanci Hovorkou, Jakubkovou a Zubovou," řekla novinářům ministryně Parkanová.

 

Právě se děje

Další zprávy