Paroubek couvl, poslanci ČSSD smějí hlasovat pro mise

Kateřina Eliášová
16. 1. 2009 15:25
ČSSD souhlasí s návrhem ministryně Parkanové
Momentka z posledního jednání sněmovny. Jiří Paroubek a další poslanci ČSSD tleskají: Vládě překazili plán s vojenskými misemi a zasadili se o zrušení poplatků.
Momentka z posledního jednání sněmovny. Jiří Paroubek a další poslanci ČSSD tleskají: Vládě překazili plán s vojenskými misemi a zasadili se o zrušení poplatků. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha -Šéf socialistů Jiří Paroubek příští úterý navrhne poslancům za ČSSD, aby zrušili usnesení, které jim zakazovalo hlasovat pro vládní návrh plánu vojenských misí.

Právě hlasy sociálních demokratů krátce před vánočními svátky zapříčinily, že se čeští vojáci - nasazení v Afghánistánu či Iráku - ocitli od Nového roku v zahraničí bez řádného souhlasu.

Správně by se nyní měli z oblasti stahovat, vláda jim totiž může mandát prodloužit jen o pár měsíců. Na delší čas musejí mít mise souhlas poslanců a senátorů.

Paroubek o ústupku informoval v pátek odpoledne na tiskové konferenci.

"Měli jsme možnost vidět návrh ministryně obrany Parkanové a vítáme zejména snížení počtu vojáků, kteří by měli ve vojenských misích působit," řekl Aktuálně.cz poslanec za ČSSD a šéf zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček. Ocenil, že koalice vyšla opozici vstříc.

ČSSD však podle něj stále trvá na dohodě týkající se zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Rozhodly počty

Podle Hamáčka sociální demokraté o návrhu ministryně Parkanové debatovali už minulý týden a jejich obrat v názoru na mise ovlivnilo zejména snížení počtu vojáků, kteří mají v zahraničí působit.

Poslanec za ČSSD Jan Hamáček.
Poslanec za ČSSD Jan Hamáček. | Foto: Poslanecká sněmovna

"Původní návrh z loňského podzimu byl 745 vojáků, což bylo podle nás naprosto nereálné. Nyní ministerstvo navrhlo snížit počet na 480 plus dalších sto vojáků do operace Trvalá svoboda. S tím by neměl být problém," potvrdil Hamáček.

Socialisté budou mise probírat na úterním jednání poslaneckého klubu. Hamáček očekává, že se poslanci shodnou na volném hlasování. Mise tedy bude moct na únorovém jednání sněmovny podpořit každý sociální demokrat.

"Věřím, že tato zkušenost poslouží vládě k tomu, aby napříště tato závažná témata diskutovala s opozicí od začátku," uvedl Hamáček, který je připraven pro kompromisní návrh hlasovat.

Mise projedná vláda

Foto: Herbert Slavík

Prodloužení mandátu vojenských misí měla vláda na programu už dvakrát, pokaždé jej ale odložila.

Vrátí se k němu po víkendu v pondělí.

Jednání vlády se zúčastní i prezident Václav Klaus, informoval Hrad.

 

Právě se děje

Další zprávy