Hegerovy zákony odloží. Až na zákaz kouření, ten projde

Radek Nohl Radek Nohl
23. 7. 2013 10:35
Důvodem odkladu je podle ministra Martina Holcáta politická situace ve sněmovně
Ministr zdravotnictví Martin Holcát chce zákon zakazující kouření v hospodách odeslat vládě.
Ministr zdravotnictví Martin Holcát chce zákon zakazující kouření v hospodách odeslat vládě. | Foto: Shutterstock

Praha - Soubor zákonů, které po svém odchodu zanechal na ministerstvu zdravotnictví Leoš Heger, skončí až na výjimku u ledu.

Nový šéf resortu, ministr Martin Holcát, soudí, že novely, které jeho úřad dokončuje, nemají v současné Poslanecké sněmovně šanci na úspěch, a tak je radši odloží na neurčito.

Odklad se například, jak zjistil deník Aktuálně.cz, dotkne zákona o univerzitních nemocnicích a o zdravotních pojišťovnách.

Naopak novelu, která má zakázat kouření či omezit prodej alkoholu, v nejbližší době odešle Holcát na jednání vlády premiéra Jiřího Rusnoka.

"Budu ho posouvat dál a odešlu ho na vládu. I ve vládě jsou kuřáci, kteří mi říkali, že ten zákon nechtějí. Já jsem nekuřák a budu ho podporovat," řekl deníku Aktuálně.cz Holcát.

Je v tom politika, zákony se odloží

Holcát však nepočítá, že by se projednaly dvě novely o zdravotních pojišťovnách. Ty počítají s tím, že by se zrušily dozorčí rady všech pojišťoven anebo ve správní radě VZP by počet členů klesl z 30 na 15.

Heger v těchto zákonech navíc chtěl, aby ti pacienti, kteří budou chodit na pravidelné prohlídky, dostávali odměnu ve výši 1000 korun. Tu by jim měly vyplácet jednotlivé zdravotní pojišťovny.

"Jsou tam věci, které se politiky dotýkají. Tento zákon nemá v současném parlamentu šanci," řekl Aktuálně.cz ministr Holcát.

Podobný osud čeká i zákon o univerzitních nemocnicích. V něm Hegerův úřad plánoval, že z fakultních nemocnic udělá nezisková zařízení. Podle stejného návrhu již třeba nemohl ministr jmenovat či odvolávat ředitele.

To měla nově dělat správní rada, od čehož si Heger sliboval, že to povede k odpolitizování výběru vedení daného zařízení. Podle Holcáta je ale v zákoně řada věcí, které nejsou dotaženy do konce.

"Nemyslím si, že by v krátké době bylo možné dojít ke koncensu. Bude tady politický lobbing, aby tento zákon dopadl jinak," připustil Holcát a dodal, že i tento návrh čeká odklad.

Zákon zamíří na vládu

Naopak zákon omezující kouření a prodej alkoholu dostane od ministra Holcáta zelenou. Heger měl ambici zcela zakázat kouření ve všech restauracích, hospodách, ale i menších provozovnách s občerstvením. Jeho součástí je i zákaz prodeje alkoholu a tabáku ve školách.

"Já bych ho osobně příliš neměnil," zareagoval Holcát na otázku Aktuálně.cz, jestli počítá i se zákazem kouření v hospodách.

Zákon je v současné době na ministerstvu zdravotnictví ve fázi vypořádávání posledních připomínek. V nejbližší době proto odejde na vládu.

Jednou z připomínek byl i návrh policejního prezidia, které chtělo, aby se úplně zakázal prodej alkoholu na internetu.

Všechna ministerstva, která před pádem kabinetu Petra Nečase ovládala ODS, pak chtěla, aby bylo možné dál v restauracích kouřit. "Z pohledu ministra zdravotnictví musím říct, že kouření způsobuje ztráty na zdraví," prohlásil Holcát.

I když zákon v současné podobě projde vládou, není jasné, co se s ním stane v Poslanecké sněmovně. Z nedávné ankety deníku Aktuálně.cz vyplynulo, že zákon by v současné době získal 81 hlasů, 82 poslanců by zvedlo ruku proti.

Kuřáci ve sněmovně

Aktuálně.cz u zákonodárců také zjistilo, že 45 z nich pravidelně kouří, buď cigarety, nebo doutníky. A dalších 27 přiznalo, že se účastnili akce tabákové firmy. Šlo přitom většinou o členy rozpočtového či hospodářského výboru, kteří při svých jednáních rozhodují o dani či regulaci kouření.

I Holcát připouští, že protlačení zákona v současné podobě nebude snadné. "Jsou tady dva aspekty, počet kuřáků a nekuřáků v Parlamentu, pak je tu otázka ekonomická. Nedokážu říct, co to s ekonomikou udělá. Stát má určitý benefit z kouření," dodal ministr Martin Holcát.

 

Právě se děje

Další zprávy