Hašteřiví zelení půjdou do voleb dvouhlaví

Adam Junek
7. 2. 2010 17:24
Martin Bursík se postavil do čela ústecké kandidátky. Liška na volby podle něj nestačí
Po volbách do Evropského parlamentu se Bursík stáhl z vedení strany
Po volbách do Evropského parlamentu se Bursík stáhl z vedení strany | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vymodlený úspěch z minulých parlamentních voleb rozprášily v následujících bojích o přízeň voličů vnitrostranické rozepře. A těm očividně není konec ani před nadcházejícími řádnými volbami do poslanecké sněmovny na konci letošního května. Řeč je o Straně zelených.

Včera se do čela pražské kandidátky postavil úřadující předseda partaje Ondřej Liška. Do funkce jej vynesl odchod Martina Bursíka po debaklu v loňských volbách do Evropského parlamentu. Ten ale již očividně svého odchodu lituje a Liškovi stranu svěřit bezmezně nehodlá.

Ještě před loňskými neuskutečněnými předčasnými volbami tvrdil, že kandidovat už nebude. Stejně hovořila i jeho životní družka, poslankyně Kateřina Jacques.

Nyní ale otočil a při svém "come backu" dokonce zaútočil na "svého" šéfa. "Budu kandidovat proto, že cítím, že Ondřej Liška není pro boj, který nás čeká v těchto volbách, dostatečně zkušený, výrazný a pevný a že jsem opustil vedení SZ příliš brzy," napsal Bursík jako jeden ze sedmi bodů, proč hodlá o poslanecké křeslo usilovat. O přízeň voličů pak bude usilovat v Ústeckém kraji, kde se utká například s Jiřím Paroubkem či Milošem Zemanem.

DOKUMENT:
Proč budu kandidovat, vysvětluje Bursík

Ostrá slova od Martina Bursíka přicházejí poté, co v Praze svůj boj o místo na kandidátce prohrála Jacques.

Ondřej Liška se do sporu s Bursíkem odmítl pustit. "Těší mě, že se nakonec rozhodl kandidovat. Je zřejmé, že mezi Martinem Bursíkem a novým předsednictvem panuje odlišná představa o tom, co je dobrý styl vedení strany. Spojuje nás ale zelený program a zápas o lepší politiku v České republice," reagoval pro Aktuálně.cz.

Již dříve se malá parlamentní strana potýkala s vnitřními rozbroji. Nespokojené křídlo proti Bursíkovi vedla někdejší místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Na její straně pak stály také dvě poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová, které následně partaj opustily a způsobily pád vlády Mirka Topolánka.

Zubová si dokonce založila svou vlastní "zelenou" stranu. Před předčasnými volbami nakonec Zubová stanula na pražské kandidátce ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy