Liška u Fischera bojoval proti rušení těžebních limitů

Domácí Domácí
8. 1. 2010 13:55
Schůzka byla součástí novoročních setkání premiéra s předsedy stran
Šéf strany zelených Ondřej Liška
Šéf strany zelených Ondřej Liška | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Jan Fischer se může po dnešku spolehnout, že žádný ze čtyř poslanců Strany zelených nebude torpédovat Janotův úsporný balíček. Tak se dá číst závěr schůzky Fischer - Ondřej Liška, která byla součástí novoročních setkání premiéra s předsedy parlamentních stran.

Předseda zelených Liška potvrdil, že SZ na lednové schůzi sněmovny nepodpoří levicové návrhy na změny ve vyplácení nemocenských dávek, návrh na jednorázové vyplacení důchodového příspěvku ani návrh na úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Jedinou nedořešenou věcí z Janotova balíčků zůstává pro zelené výše mateřské podpory. "Podle našeho názoru by měl ministr financí ještě posoudit, zda mateřskou vrátit na její loňskou výši," řekl Liška s tím, že zelení ale v této věci nebudou jednat v rozporu s postojem vlády.

Janota s nejvyšší pravděpodobností názor nezmění, znamenalo by to další výdaj z již tak rekordně schodkového rozpočtu o 1,5 miliardy korun. "Kdyby tu byl ministr Janota, řekl by, že sýpky jsou vymetené," prohlásil předseda vlády.

Liška na schůzce požádal premiéra, aby kabinet neschvaloval energetickou koncepci země. "Takový krok by podle Lišky měla učinit až vláda vzešlá z parlamentních voleb," myslí si.

Stejně tak Liška apeloval na ministerského předsedu, aby vláda neprolomila těžební limity v severních Čechách.

Premiér sám uznává, že touto věcí se vláda zabývat nebude nejen z důvodu mandátu, ale i z časového.

 

Právě se děje

Další zprávy