Evropské dotace: Vláda mohla část peněz ochránit

Jakub Novák
9. 1. 2012 17:27
Některé prostředky mohly být převedeny jinam, ministr Dobeš ale tvrdil, že to není nutné
Foto: Naďa Straková

Praha - Část prostředků z unijních dotací, u nichž nyní hrozí, že o ně Česko přijde, mohla vláda vloni v létě zachránit.

Vyplývá to z rozboru usnesení kabinetu z 20. července loňského roku.

Ministři Nečasovy vlády tehdy jednali o možnosti přesunout část prostředků z resortu školství na další ministerstva či regionální operační programy.

Jedním z návrhů byl například přesun 2,2 miliard korun pod ministerstvo práce a sociálních věcí, kde měly být použity pro financování rekvalifikací a dalšího vzdělávání.

Ministr Josef Dobeš (VV) ale členy kabinetu ujistil, že evropské peníze jeho resort vyčerpá včas a správně. Nastínil také některá opatření, která to mají zajistit.

Tato opatření vládě "poskytla přiměřenou míru jistoty, že veškeré alokované prostředky v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost budou včas a řádně vyčerpány tak, aby nedošlo k automatickému zrušení závazku."

"Jsem nesmírně rád, že celý balík peněz zůstane ve správě ministerstva školství. V nejbližší době tak můžeme vyhlásit nové výzvy v oblasti dalšího vzdělávání," vyjádřil se k tomu tehdy ministr Dobeš.

Zastavila Unie proplácení?

Jan Vitula
Jan Vitula | Foto: TOP 09

V říjnu potom přišel audit Evropské komise, který ke konci měsíce vyústil v takzvaný "flash report", ve kterém auditoři naznačili, že bude Česko hodnoceno stupněm 3. "Evropská komise proto tehdy neformálně přerušila tok peněz," upřesnil Jan Vitula (TOP 09), bývalý ředitel sekce pro čerpání fondů na ministerstvu školství.

Důvodem má být snaha, aby případná korekce výsledné částky nebyla tak velká. Čerpání dotací totiž funguje tak, že česká strana proplatí daný schválený projekt a Evropská unie poté zaplatí svůj díl zpětně.

Podle Vituly by mělo v průběhu ledna dojít k formálnímu přerušení toku peněz z Unie. Na přelomu ledna a února by mělo Česko dostat oficiální český překlad auditu a následně bude mít ministerstvo dva měsíce na úpravy zjištěných problémů a navržení případného zkrácení prostředků.

Dobeš: O peníze nepřijdeme

Následující dva měsíce potom bude mít Evropská komise na to, aby rozhodla o dalším osudu dotací a o jejich případném krácení, které by se mělo pohybovat mezi 5 a 25 % již certifikované částky.

Foto: Ludvík Hradilek

Dobeš však tvrzení, že bude čerpání zastaveno, odmítl. "To je lež," řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Podle hrubých odhadů ministerstvo doposud (dva roky před koncem programu) u Evropské komise certifikovalo asi 8,5 % celkových prostředků, což odpovídá asi 4,5 miliardám korun.

Ministr Dobeš zároveň v neděli prohlásil, že pokud jeho rezort nevyčerpá peníze z fondů EU, rezignuje. Podle stínového ministra kultury z ČSSD Marcela Chládka je teď už téměř jisté, že ČR o peníze přijde a Dobeš pouze hraje o čas.

 

Právě se děje

Další zprávy