Důchody se zvýší o 259 korun, penzisté přesto zchudnou

Petr Holub
3. 8. 2011 13:50
Průměrný důchod se v příštím roce zvýší o 2,5 procenta a dosáhne 10 557 korun
Zpráva pro seniory: Ani v příštím roce se životní úroveň penzistů nezlepší...
Zpráva pro seniory: Ani v příštím roce se životní úroveň penzistů nezlepší... | Foto: Reuters

Praha - Průměrný důchod se v příštím roce zvýší o 2,5 procenta a dosáhne 10 816 korun. Příslušný návrh už ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek odeslal na vládu.

Životní úroveň se přesto nezlepší, protože se podle předpovědi ministerstva financí zároveň zvýší ceny o 3,5 procenta.

Tento nárůst způsobí především sjednocení DPH na úrovni 17,5 procenta, v menší míře rostoucí světové ceny potravin a energií.

Daň za krizi

Vládní souhlas s valorizací je automatický, protože ji předepisuje zákon v případě, že růst inflace a třetinový růst reálné mzdy překročí dvě procenta. Inflace v posledních dvou měsících přitom dosáhla 2,2 procenta a reálné mzdy se loni zvýšily o půl procenta.

Letos v lednu se důchody zvýšily o 3,9 procenta, po odečtení inflace si tak průměrný důchodce polepšil o 1,5 procenta. Letošní navýšení se ovšem v příštím roce rozplyne.

Loni se důchody nezvyšovaly vůbec a v součtu let 2010-2012 se tak sníží o procento. Český penzista si přesto nemusí stěžovat proti kolegům například v Maďarsku, Lotyšsku nebo v Litvě, kde se během krize dostaly do vážných potíží státní finance a všechny důchody se snížily o 5-10 procent.

Potíže nových důchodců

S další komplikací musí počítat i zaměstnanci, kteří do penze nastoupí v poslední čtvrtině letošního roku, anebo až po lednu 2012.

Penzijní reforma totiž bude nové důchody snižovat až do roku 2015.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vypočetlo, že se nově přiznávané důchody každoročně sníží o 60 korun oproti úrovni, na které by nové důchody byly bez reformy.

Nejtvrdší náraz zažijí noví penzisté v příštích měsících. Ke snížení nových důchodů bude docházet vždy v lednu s jedinou výjimkou. Letos se sníží o 60 korun od října a v lednu 2012 se bude stejná operace opakovat.

Noví důchodci tak v příštím roce přijdou oproti svým starším kolegům o polovinu slíbené valorizace.

Podívejte se, jak už teď mají důchodci problém vyjít s penzí

 

 

Právě se děje

Další zprávy