Drastichová je v podezření, že hlasovala za Johna

Martina Machová Martina Machová
8. 9. 2011 16:45
Hlasování poslankyně Věcí veřejných zaznamenaly televizní kamery, záznam je ale neprůkazný

Praha - Podezření, že poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová balancuje při hlasování ve sněmovně na hraně Ústavy, se stupňuje.

Poté co poslankyně ve středu přiznala, že neoprávněně vytáhla karty svých stranických kolegů z hlasovacího zařízeni, řeší sněmovní orgány i možnost, že za svého stranického šéfa Radka Johna přímo hlasovala.

Kvůli stejnému provinění se ve známé kauze na Slovensku vzdala v roce 2009 mandátu dnešní premiérka Yveta Radičová.

Článek 26 Ústavy České republiky říká: "Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy."

Co ukázala kamera

Možné provinění Drastichové naznačují záběry kamer ve sněmovním sále.

Na záznamu vstává poslankyně ze svého místa a manipuluje s hlasovacím zařízením ve vedlejší lavici. Podle osobního prohlášení Drastichové jde o okamžik, kdy odhlašovala kolegy nepřítomné v sále.

Poté, co usedne zpět na své místo, přichází Radek John. Než dojde ke své lavici, je záznam přerušen stříhem, a pokračuje až situací, kdy Radek John stojí před svým stolkem, nikoliv přímo na svém místě, a za ním je na tabuli uveden výsledek hlasování.

Ve výsledcích hlasování stojí, že John hlasoval. Serveru iDnes.cz řekl, že hlasovat stihl.

Nejblíže stojící poslanec, shodou okolností oznamovatel prohřešku David Rath z ČSSD ovšem možnost, že Drastichová za Johna skutečně hlasovala připouští.

"Mačkala hlasovací tlačítka a pak jsem viděl sjetinu, kde byl John pro, ale jeho jsem si nevšiml. Je potřeba prověřit videozáznam," uvedl. Poslancům, kteří sedí v lavici hned za Vítem Bártou a Radkem Johnem, zakryly výhled na hlasovací zařízení Drastichové záda.

Kvůli oběma případům si Drastihchovou předovolá na příští čtvrtek mandátový a imunitní výbor sněmovny. "Dohodl jsem se s místopředsedy i s paní poslankyní," uvedl předseda výboru Jeroným Tejc z ČSSD.

Lavice, kde sedí Radek John s Vítem Bártou
Lavice, kde sedí Radek John s Vítem Bártou | Foto: Ludvík Hradilek

Hlasování projedná výbor

Místopředsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Jana Drastichová patří mezi méně známé poslance nejmenší koaliční strany.

V minulosti na sebe poutala někdejší učitelka ze základní školy pozornost málokdy.

Jako členka vedení poslaneckého klubu je za více než rok vykonávání svého mandátu připodepsaná jen u jednoho návrhu zákona.

I když se Věci veřejné v koaliční smlouvě zavázaly, že nebudou samostatně jednat s opozici, předložila Drastichová spolu s místopředsedkyní VV Dagmar Navrátilovou a dvěma komunistickými poslankyněmi novelu zákona o státních maturitách.

Měl zabránit tomu, aby se příští rok povinné předměty rozšířily o třetí předmět - cizí jazyk. Odklad počítal s lhůtou dva roky a za novelu loboval i ministr školství Josef Dobeš.

Návrh je v současnosti ve třetím čtení a poslancům TOP09, ODS a ČSSD se do něj podařilo načíst odklad jen na jeden rok.

Potřeba imunity...

Jana Drastichová se dostala do popředí zájmu také se svými názory i v případě vydávání předsedy klubu a neformálního šéfa VV Víta Bárty.

Jako jediná zástupkyně VV v mandátovém a imunitním výboru mohla nahlédnout do vyšetřovacího spisu a udělat si obrázek, zda jde o politickou kauzu, u které její šéf ochranu zajištěnou poslaneckou imunitou potřebuje či nikoli.

Ještě před tím, než sám Vít Bárta ohlásil, že sice vyšetřování považuje za nestandardní, ale chce být vydán, se Drastichová Aktuálně.cz svěřila, že po více jak roce ve sněmovně změnila na poslaneckou imunitu názor.

Před volbami totiž Věci veřejné tvrdily, že chtějí její zrušení. „V té době jsme ještě neměla dostatek zkušeností," bránila svou otočku poslankyně. Nakonec ale vyslyšela žádost svého kolegy a hlasovala pro jeho vydání.

...a drahý vůz

Z majetkového přiznání Jany Drastichové pak vyplynulo, že tato severomoravská poslankyně patří k těm, kdo si po vstupu do sněmovny pořídila drahý vůz - přesněji Ford Mondeo na leasing za 805 tisíc.

Když se jí redaktoři ptali, zda by si mohla vůz dovolit i v případě, že by se do sněmovny nedostala, přiznala, že vůz se svým mužem kupovat chtěli. "Šlo by zřejmě o jinou značku či třídu," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy