Noví poslanci nakupovali. Auto za milion není výjimkou

Martina Machová Martina Machová
11. 7. 2011 7:00
Zjistili jsme, jak se během roku změnily poměry politiků-nováčků
Takové to bylo, když se sněmovna poprvé scházela. (Na snímku probíhá fotografování zákonodárců do tzv. zvířetníku.)
Takové to bylo, když se sněmovna poprvé scházela. (Na snímku probíhá fotografování zákonodárců do tzv. zvířetníku.) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nevlastním ani dům, ani akcie a nejsem členem žádného orgánu obchodní společnosti. S manželkou jsme si v roce 2009 pořídili vůz Toyota Corolla Verso za 290 tisíc korun.

Tak znělo majetkové přiznání, které před rokem dobrovolně podal novopečený poslanec Věcí veřejných a dvojka jejich tamní kandidátky Jiří Rusnok.

Po sedmi měsících bylo všechno jinak.

Osmadvacetiletý politik usedl ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, za rok 2010 za to dostal k poslaneckému platu 66 tisíc. Darem dostal čajovou soupravu, peněženku a kalendář a za 882 200 korun si koupil na splátky nový vůz. Na konci roku 2010 mu chybělo splatit 772,2 tisíc korun u GE Money Auto.

A ještě jedno auto

To vše vyčtete z přiznání, které poslanec Rusnok už letos musel jako veřejný činitel vyplnit a odevzdat, protože mu to přikazuje zákon.

Jiří Rusnok pak redakci Aktuálně.cz ještě přiznal, že během letošních šesti měsíců pořídil ještě další vůz. Pro svou ženu.

Její hyundai je menší, zánovní a jde o výměnu za toyotu, která stačila oběma v časech neposlanecké kariéry. V přiznání se manželčin vůz objeví napřesrok.

"Bez nového příjmu bychom si toto auto (míněn dražší typ - pozn. red.) samozřejmě pořídit nemohli. Potřeboval jsem vůz, který mne bezpečně a s jistotou dopraví do Prahy," přiznává poslanec.

Jak je z podaných majetkových přiznání vidět, nové možnosti poslaneckého platu a dalších přivýdělků plynoucích z politického postavení přivedly ke statisícovým nákupům i další nováčky ve sněmovně.

Nové do sněmovny, staré pro manžela

Obdobně jako Jiří Rusnok se totiž zařídila i další politička ze strany, která krátce po volbách proklamovala, jak budou její politici využívat k cestám do nového zaměstnání veřejnou dopravu.

Další nákupy poslanců

  • K úvěru sáhla i další poslankyně za ODS Wenigerová. Na výměnu oken ve svém činžovním domě si vzala v září úvěr 350 tisíc korun, koncem roku 2010 jí chybělo splatit 336 tisíc. "Byla to ale plánovaná investice," říká.
  • Z TOP 09 se pak nově zadlužil například poslanec Václav Horáček. Ačkoli ještě loni zelo jeho majetkové přiznání starosty Železného Brodu prázdnotou, ke konci roku přiznal, že si vzal hypotéku na 800 tisíc korun a splácí leasing na 541,5 tisíc korun.
  • Olomoucký poslanec za ČSSD Jiří Zemánek před rokem několikrát Aktuálně.cz přislíbil, že přehled svého majetku zveřejní, nakonec tak neučinil. Jako nový poslanec si koupil vůz za 622 tisíc, na leasingu mu zbývá splatit společnosti Essox 164 tis. K tomu splácí hypotéku u Komerční banky za 2,32 mil. korun.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Jana Drastichová, bývalá učitelka na Základní škole v Orlové, přiznala při vstupu do sněmovny Ford Focus z roku 2008 a jako spoluvlastník i družstevní byt 4+1.

Nyní v povinném majetkovém přiznání přibylo auto Ford Mondeo na leasing za 805 tisíc korun. Stejně jako kolega Rusnok, i funkcionářka VV tvrdí, že má sloužit především pro rychlý a bezpečný přesun ze severní Moravy do Prahy.

"Auto bychom asi kupovali, šlo by zřejmě o jinou značku či třídu," přípouští však, jak do výběru nového vozu zasáhlo její nové zaměstnání.

Starý vůz prý zůstal manželovi, který s ním jezdí do práce.

Drahý vůz. Co je víc?

Podle dosud zveřejných majetkových přiznání sice v nákupech drahých vozů vedou poslanečtí novicové z Věcí veřejných, ale nejsou zdaleka sami.

Kromě Drastichové a Rusnoka si koupila Volvo za 1,1 milionů korun také novopečená vicepremiérka Karolina Peake.

Nových možností spojených se začátkem volebního období ovšem využili i sněmovní matadoři.

Například lídr socialistů Bohuslav Sobotka si koupil novou Hondu za více jak 900 tisíc.

Karolína Peake si koupila Volvo za 1,1 milionu korun, Jana Drastichová Ford Mondeo za 805 tisíc.
Karolína Peake si koupila Volvo za 1,1 milionu korun, Jana Drastichová Ford Mondeo za 805 tisíc. | Foto: Jan Langer

Někdejší místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová byla skromnější. Nové auto si pořídila na leasing "jen" za 674 tisíc. V obdobné výši a rovněž na dluh si pořídil nový vůz i severočeský poslanec a někdejší zaměstnanec ABL David Kádner.

A pokud zalovíme i v jiných stranách, koupila si nový vůz Škoda Superb - poté, co usedla v poslaneckých lavicích - třeba také pražská poslankyně z ODS Lenka Kohoutová. Rovněž bylo na úvěr a podle přiznání stálo necelých 600 tisíc korun.

"Je to souhra okolností. Vůz jsem měla objednaný ještě před tím, než jsme se stala poslankyní. Svůj služební jsem musela vrátit a pro běžnou potřebu jsem si chtěla pořídit svůj vlastní," uvedla poslankyně pro Aktuálně.cz s tím, že nové auto měla už 14 dní po volbách.

Zhruba 300 tisíc dala za nový vůz chomutovská poslankyně za TOP 09 Patricie Kotalíková. I ona využila leasingu.

"Zvýšený příjem v tom takovou roli nehrál, spíš potřeba většího auta, které jsme museli díky nové funkci uspíšit. Mám dvě malé děti, tak jsme potřebovali nový vůz kvůli přepravě," říká.

Připomeňte si: Takové to bylo, když se poslanci sešli poprvé

Postav dům, kup si vůz

Ačkoli nové vozy v majetkových přiznání hrají prim, utráceli poslanci také za nové bydlení.

Například poslanec za ODS Pavel Staněk si pořídil po vstupu do sněmovny druhou hypotéku. V době zvolení přiznával dluh přes čtyři miliony korun za rodinný dům. Koncem roku se mu podařilo splatit hypotéku na 3,9 milionů, vzal si však novou, rovněž na domek, a to 3,1 milionů korun.

K tomu si ještě koupil vůz za 640 tisíc korun, půlka je na leasing.

"Není to o tom, že bych se rozšoupl. Uživil bych se, i kdybych nebyl poslancem," říká někdejší náměstek na ministerstvu spravedlnosti, který se přesunul loni v květnu do sněmovny.

Vůz si prý musel koupit, protože přišel o svůj služební. "Druhá hypotéka byla domluvená ještě před tím, než jsem byl zvolen, je to shoda okolností," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy