Imunita je potřebná, Bártu nevydávejme, otočila část VV

Martina Machová Martina Machová
23. 8. 2011 11:00
Klíčová zástupkyně strany v imunitním výboru Drastichová chce hlasovat proti vydání Bárty
Jana Drastichová s Karolínou Peake.
Jana Drastichová s Karolínou Peake. | Foto: Jan Langer

Praha - Místopředsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných a klíčová zástupkyně strany v mandátovém a imunitním výboru Jana Drastichová je připravena hlasovat proti vydání lídra strany Víta Bárty trestnímu stíhání.

A to i přes to, že takový krok odporuje programu VV, se kterým se strana snažila oslovit voliče.

Policie se Bártu chystá obvinit v souvislosti s údajným uplácením svých někdejších kolegů.

Podle poslankyně je ale kauza politická, a proto si vlivný člen VV Vít Bárta zaslouží ochranu sněmovny. Stejný postup doporučí i kolegům, kteří budou o svém šéfposlanci VV rozhodovat příští týden.

"Nabyla jsem dojmu, že kauza je vymyšlená. Nejsem sice právník, ale jak jsou kladeny otázky, kdo je či není vyslýchán... již přípravné řízení se mi zdá neobjektivní," míní poslankyně po prostudování policejního spisu.

Vít Bárta na konferenci VV.
Vít Bárta na konferenci VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Až na základě tohoto případu si prý uvědomila, jak je poslanecká imunita potřebná. Před volbami, kdy Věci veřejné slibovaly její omezení, podle vlastních slov neměla dostatečné politické zkušenosti, aby věc posoudila.

Soudy jsou příliš pomalé

Řešení podle Drastichové neskýtá ani dotažení případu korupce uvnitř VV před nezávislý soud, což by v případě nevydání Bárty již nebylo možné.

"Byl by to asi nejlepší způsob, víme ale, jak soudy v Česku fungují. Může se to táhnout dlouho, dokonce až do dalšího volebního období," argumentuje Drastichová.

Její slovo je v celém případu vydání či nevydání Bárty důležité. Je totiž společně s Karolínou Peake jediná, kdo mohl nahlédnout do policejního spisu a udělat si samostatný úsudek o kauze. Peake posléze musela mandátový a imunitní výbor opustit, když se stala ministryní.

Jana Drastichová tak bude jedinou poslankyní VV, která se bude účastnit čtvrtečního závěrečného jednání výboru, na který by se měl dostavit Vít Bárta (Jaroslav Škárka již na poslaneckém výboru hovořil) a který by měl rozhodnout o doporučení sněmovně, jak s poslanci Bártou a Škárkou naložit.

Mnozí poslanci VV pak připouští, že jejich rozhodnutí bude záviset z velké části právě na doporučení Jany Drastichové.

Jako příklad, co by mohlo ještě její rozhodnutí zvrátit, pak Drastichová uvádí projev Víta Bárty na čtvrtečním výboru.

Sám Bárta ovšem pravděpodobně rozsekne celou kauzu dříve než ve čtvrtek. Na úterní dopoledne totiž svolal tiskovou konferenci. Bárta na rozdíl od Škárky se zatím ke svému vydání oficiálně nevyjádřil a své stanovisko avizoval na tento týden.

Zvednout ruku pro vydání Bárty policii, nebo ne, to je otázka, kterou nedokážou všichni poslanci VV zodpovědět.
Zvednout ruku pro vydání Bárty policii, nebo ne, to je otázka, kterou nedokážou všichni poslanci VV zodpovědět. | Foto: Ludvík Hradilek

Klub VV zatím mlčí

Podle Bárty se pak rozhodla například místopředsedkyně strany Karolína Peake, respektive je rozhodnuta. Postoj svého spolustraníka k vydání či nevydání zná, dopředu ale nechce nic naznačovat.

Rozhodnuti jsou pak i poslanci Viktor Paggio, Josef Novotný nebo Jiří Štětina. První dva jmenovaní jsou odhodlaní hlasovat pro Bártovo vydání, ačkoli jsou přesvědčení o Bártově nevinně. Chtějí, aby o vlivném "véčkaři" rozhodl soud a zmizely veškeré pochybnosti.

Třetí nechce zatím své stanovisko zveřejňovat. Podle jeho vyjádření se ovšem dá usuzovat, že se přiklání k variantě, že jde o politický proces a ochrana skýtaná imunitou je na místě.

"Jsem rozhodnutý od doby, kdy bylo vzneseno obvinění. Že k tomu dojde, se vědělo tři týdny dopředu, a to mi úplně stačí," míní Štětina.

Ostatní poslanci jsou pak zdrženliví tak, jak jim podle informací deníku Aktuálně.cz doporučila stranická centrála.

Své rozhodnutí odkládají až po jednání mandátového a imunitního výboru, či na víkendové výjezdní zasedání poslaneckého klubu, kde budou pilovat strategii na schůzi sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy