Poslankyně VV podváděla, některé reformy se odkládají

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
7. 9. 2011 14:10
Drastichová z VV vytahovala hlasovací karty kolegů, opozice kvůli tomu blokuje jednání

Praha - Poslankyně za Věci veřejné Jana Drastichová podváděla při hlasování ve sněmovně.

Při rozhodování o tom, zda bude moci sněmovna o zákonech hlasovat i po 14. hodině, ji ČSSD přistihla, jak manipuluje s hlasovacím zařízením svého kolegy.

Opozice to ihned označila za podvod.

Vzápětí si ČSSD vzala přestávku do půl jedné. Navzdory očekávání ale o přestávku nepožádala KSČM, a sněmovna tak v překotném tempu stihla schválit kompletní balík zdravotnických reforem z dílny ministra Leoše Hegera.

Opozice, ČSSD a KSČM, ale pro tentokrát zablokovala závěrečná hlasování o zákonech po 14. hodině - stačí k tomu veto dvou klubů. V praxi to znamenalo, že po druhé hodině schůze skončila a schvalování dalších reformních zákonů se přesunuje na pátek.

Drastichová: Byla to chyba, ale odstoupit nehodlám

Poslankyně VV během hlasování vytáhla hlasovací karty dvou svých kolegů, aby tak snížila kvorum nezbytné pro přijetí procedurálního návrhu.

"V takových případech je na místě složení poslaneckého mandátu," prohlásil ale předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Opozice vytáhla těžký kalibr: je to porušení Ústavy, podle které hlasuje zákonodárce jen sám za sebe. Záležitost proto předá mandátovému výboru.

Drastichová se hájí, že nehlasovala, jen chtěla odhlásit kolegy, kteří nebyli v sále. Uznala ale, že s hlasovacím zařízením jiného kolegy neměla manipulovat a měla požádat předsedající, aby všechny odhlásila ona.

"Já jsem za nikoho nehlasovala, já jsem jen vytáhla kartičky kolegů, protože nebyli v sále," hájila se poté poslankyně Drastichová.

Mandát složit nehodlá. "Neuvažuji o tom," řekla.

Jaká je praxe v zahraničí

  • Manipulace s hlasovacím zařízením jsou v zásadě nepřípustné.
  • Například na Slovensku v roce 2009 stála manipulace poslanecký mandát současnou premiérku Ivetu Radičovou - vzdala se ho sama.

Zaorálek: Nedivím se, že jsou to právě VV

"Je příznačné, že se to stalo právě této straně, kterou já ani za politickou stranu nepovažuji," komentoval první místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek.

ČSSD zároveň zaútočila na místopředsedkyni vlády Karolínu Peake (VV). Šéfka Legislativní rady vlády totiž Drastichovou hájila. Bohuslav Sobotka dokonce prohlásil, že Peake by se měla za svá slova omluvit, nebo odstoupit z vládní funkce. 

"Paní poslankyně nejednala ze zlé vůle, ale z naprosté nezkušenosti. Ale ani jedním slovem to neomlouvám," reagovala šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Předsedkyně sněmovny odpoledne vystoupila před poslanci a prohlásila, že situaci projednávala s legislativci sněmovny. Jak řekla, ona sama zatím nebude dávat podnět mandátovému a imunitnímu výboru.

"Zatím nemáme zjištěno, že se stal trestný čin," oznámila poslancům s tím, že ale mandátový výbor, jehož předsedou je zástupce opozice, může konat sám.

Drastichová není první

V roce 2004 kdosi hlasoval s využitím jeho hlasovací karty za prokazatelně nepřítomného poslance Petra Kotta, který tehdy ještě patřil do ODS (posléze přestoupil k vládní koalici ČSSD, lidovců a US-DEU).

Hlasovalo se o zvýšení DPH a na to, kdo Kottovu kartu zneužil, se nikdy nepřišlo.

Ještě o pět let dříve přímo hlasoval Miroslav Beneš z ODS za svého kolegu, ale mandát nakonec neztratil.

 

Právě se děje

Další zprávy